Mozaik

10 európai zarándokhely, ahová hívek százezrei látogatnak el

Természetesen magyarországi kegyhelyek is vannak közöttük.

A hit szerint a zarándoklat vagy zarándokút a belső lelki vágy által diktált út egy vallási jelentőségű zarándokhelyhez. Szimbolikus értelemben a zarándokút mind beavatás, mind pedig az akarat kifejezése.Lényege visszavezethető arra a régi hitre, hogy a természetfeletti erők bizonyos helyeken kifejtik erejüket.

Ma milliók zarándokolnak el ezekre a helyekre szerte a világban. Ezek közül mutatunk néhányat Európából.

Assisi, Olaszország

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Assisi Olaszország egyik legjelentősebb zarándokhelye. Szent Ferenc szülővárosa, ő alapította a ferences rendet 1209-ben. A város északnyugati szélén egy dombon áll a Ferenc-rendi kolostor, melynek San Francesco-kolostor a neve.

Csíksomlyó, Románia

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A csíksomlyói búcsú a székelyek 1567-ben kezdődő, katolikus hitük megvédéséért hálát adó fogadalmi zarándoklata, amely 1990-től kezdődően az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált.

Częstochowa, Lengyelország

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Elsősorban pálos monostoráról és a benne levő híres Fekete Madonna képről ismert. A kegyképhez a világ minden tájáról folyamatosan érkeznek a zarándokok.

Fátima, Portugália

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A fatimai jelenések 1917-ben történtek, amikor a Szűzanya megjelent három pásztorgyereknek. Azóta Európa egyik leglátogatottabb zarándokhelye.

Garabandal, Spanyolország

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Négy fiatal spanyol parasztlánynak jelent meg Szűz Mária 1961 és 1965 között ebben az északnyugati spanyol faluban San Sebastian de Garabandalban. A település mintegy hetven házból áll. Pezsgést az évről-évre növekvő zarándokok növekvő száma hoz a faluba.

Lourdes, Franciaország

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Lourdes a világ egyik legjelentősebb spirituális helyszíne. Közel 6 millió zarándok érkezik évente ide a világ minden tájáról. Mióta a Szent Szűz 1858-ban többször megjelent Bernadett Soubirous előtt, a látogatók békével és testvériséggel töltik meg a pireneusi várost. Lourdes szentélyei egész évben, a nap 24 órájában megtekinthetők.

Mariazell, Ausztria

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Közép-Európa egyik legismertebb Mária-kegyhelye, híres zarándokhely. Legismertebb épülete a Bazilika. A jellegzetes, háromtornyú kegytemplom Mariazell jelképe.

Međugorje, Bosznia-Hercegovina

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

1980-tól ismert a település, amikor fiatalkorúak azt újságolták, hogy megjelent nekik Szűz Mária. Minden hónap 25. napján egy üzenet járja be innen a világot. Csaknem egymillió zarándok látogatja meg évente a kisvárost, melynek fő temploma a Szt. Jákob templom.

Mátraverebély-Szentkút, Magyarország

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Nemzeti kegyhely. Nógrád megyében, Mátraverebély határában található a ferencesek által vezetett katolikus búcsújáróhely, mely 2015-ben megújult: szabadtéri miséző hellyel, zarándokházzal és a Szent László-forrás vadregényes parkjával várja a zarándokokat.

Máriapócs, Magyarország

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Máriapócs világszerte ismert zarándokhely. A Máriapócsi Nemzeti Kegyhely hírnevét a görög katolikus kegytemplomnak köszönheti. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei búcsújáróhely nevezetessége még a Bazilita Gyűjtemény Dudás Miklós görög katolikus püspök szülőházában.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik