Mozaik

Hatalmas áttörés: fákból nyerhetünk szélenergiát

Elektromos áramot nyerni rezgésekből nagyon egyszerű dolog. Kell egy kerámia valamint egy pár vezeték és kis túlzással ott is van. A klasszikus példája ennek az elektromos öngyújtó, amiben egy kristálydarab ütés hatására szikrát ad.

Körül vagyunk véve ez effajta környezeti energiával

Az egész világegyetem az erő káosza. Az, hogy most ütögetem a billentyűzetem, elméletileg feszültséget generál. Tény, hogy ez nem újdonság és már szabadalmi oltalom alatt áll, de képzeljük csak el, hogyha egy felhőharcolóból vagy erdőből tudnánk energiát nyerni.

Utóbbi pedig a Laboratory of Sound and Vibration Research kutatása által pedig már nem is olyan elképzelhetetlen.

Az innovatív technológia az úgynevezett piezoelektromosságon alapszik

Ez egy elektromos jelenség, melynek során bizonyos anyagokon összenyomás hatására elektromos feszültség keletkezik, illetve elektromos feszültség hatására alakváltozás jön létre. A kutatók ezáltal jutottak el odáig, hogy szél hatására a fák energiát tudjanak termelni – írja a Motherboard.

A tanulmányt készítő mérnökök Ryan Harne vezetésével megállapították, hogy lehetséges bizonyos faszerű növények rezgéseit életképes energiaforrássá alakítani. Ez a természetes frekvencia olyan, mint egy fal, ami elnyeli és tárolja az energiát magasabb frekvenciákból, mint amikor egy kis vízfodor nagy hullámmá alakul át.

Hogy értsd, elegendőnek bizonyulhat, ha a leveleket, ágakat mozgatja meg csak a szél, de így is az egész fából nyerhetünk energiát.

Természetesen gyakorlatban is tesztelték a tanulmányt a tudósok: egy kisméretű fára piezoelektromos anyagot tekertek rá, így képesek voltak körülbelül 2 Voltos energiát előállítani.

Persze azt ne várjuk, hogy acélba tekert erdőkkel találkozunk holnaputántól a városközpontban, de ezzel együtt méretes előrelépést tett a tudomány a megújuló energiaforrások terén.

Olvasói sztorik