Mozaik

Ahol a jó élet lakik: helyi termékekkel hódít Toszkána

Arrafelé agriturismonak nevezik, mi falusi turizmusnak mondjuk.

Természetesen más a toszkánai agriturismo, mint a magyarországi falusi turizmus. A nagyon baráti áron bérelhető, csúcstechnikával felszerelt, korszerűsített parasztházak, középkori villák és várkastélyok rendszerében a vízforgatásos úszómedence nem csak álom, miként a helyben megtermelt zöldségek, gyümölcsök, hús- és tejtermékek, valamint az azokból készített gasztronómiai különlegességek gazdag kínálata sem.

Fotó: agroturismo.it
Fotó: agroturismo.it

Az agriturismo a 80-as évek végén szerveződött meg Olaszországban, akkor, amikor a vidéki emberek sokasága a mezőgazdaságból származó jövedelmét kénytelen volt kiegészíteni a szobakiadásból származó bevételekkel .

A felújított épületek,  a Toszkánában Casa Colonica-nak nevezett vendégfogadók azóta már-már luxusvillákká alakultak, melyek egyre több turistát csalogatnak a festői szépségű vidékre.

A vendégek megcsodálhatják a történelmi településeket: többek között Firenze, Siena, Pisa, Lucca, San Gimignano és Volterra nevezetességeivel ismerkedhetnek, a helyi termelőktől pedig vásárolhatnak jellegzetes toszkán kuriózumokat, a lekvároktól a borokig, a házilag gyúrt tésztáktól a szélben szárított sonkákig és a pompás sajtoktól az extra szűz olívaolajig sok mindent.

Fotó: agroturismo.it
Fotó: agriturismo.it

A fő hangsúly természetesen az üdülésen, a kikapcsolódáson – és nem a gazdálkodáson van. Aki Toszkánát választja feltöltődése helyszínéül, az valóban hátat fordít a mindennapok stresszének, lélekemelő tájakat ismer meg. Itt kalandozhat a gasztronómiában, túrázhat, golfozhat, vadászhat, lovagolhat és kerékpározhat is.

Aki járt már Toszkánában, annak a fenti sorok aligha jelentenek újdonságot. Aki pedig örök szerelemre vágyik, annak bele kell szippantania ebbe a semmihez sem hasonlítható levegőbe.

Galéria

Toszkána a Wikipédiában

Észak-Olaszország közigazgatási régiója. Nyugaton a Tirrén-tengerirányában helyezkedik el. Északnyugat felé Liguria, északon Emilio-Romagna, keleten Marche és Umbria, délen Lazio határolja. Közigazgatási székhelye: Firenze. Toszkána régiójához több sziget is tartozik (Arcipelago toscano). Ezek nagyrészt Livorno megye, kisebb részben Grosseto megye részét képezik.

Fotó: agroturismo.it
Fotó: agriturismo.it
Fotó: agriturismo.it
Fotó: agriturismo.it

 

Olvasói sztorik