Mozaik

Retró magyar rajzfilmek, melyek 30 év után is derűt árasztanak

Kapcsford, surranó kis árnyak, beszél majd az utókor: ismerős? Vagy nem?

Pom Pom, Vuk, Dr. Bubó és Mézga család – íme négy a legjobb magyar rajzfilmek közül. Nem mai darabok, de az idő itt most mit sem számít. Elmúltak 30 évesek, és ma is népszerűek. A gyerekportál kedves összeállítást készített ezekről: nosztalgiázzunk egy kicsit velük együtt.

Pom-pom

„Hogy kicsoda Pom Pom? Hogy nem ismertek? Hohó! Igazán senki sem ismer, mert hol ilyen vagyok, hol olyan. Bámulatosan tudom változtatni az alakomat: ha akarom, olyan vagyok, mint egy szőrpamacs, vagy paróka, vagy egyujjas kifordított bundakesztyű, vagy szobafestő pemzli, vagy papucs orrán pamutbojt.”

A fenti sorokat egy idő után mindenki kívülről fújta őket. A sorozat két évadból állt, és két részletben is készült el: az első 1979-ben, a második egy évvel később (mindkettő 13 epizódos volt). A mese alapja, hogy Picur, a helyes kislány minden reggel megy az iskolába, Pom Pom pedig a vállára, fejére, valamijére telepedve mesél neki az odafelé vezető úton.

Vuk

„Fürge róka lábak, surranó kis árnyak Hipp-hopp, jön Vuk!”

mesevuk

Idén lesz 35 éve, hogy a kis rókakölyök bemutatkozott a magyar gyerekeknek. Viszontagságos és sokszor szívszorító kalandjait nagyon sokan nézték. A Vuk az a rajzfilm, ami az egyik legszélesebb körben ismert és elismert magyar klasszikus, ha már mesékről van szó, melynek a dalszövege még a mai napig is a fülünkben cseng.

Dr. Bubó

„Beszél majd az utókor. Kiről? Hahahaha, doktor Bubóról!”

Főhőse a címszereplő, vagyis Dr. Bubó, aki voltaképpen egy bagoly, és az erdőben lakó állatok problémáit kezeli Ursula nővér segítségével kisebb-nagyobb sikerrel. A sorozat három évadból állt, mindhárom 13 epizódból; az első évadot 1974-ben mutatták be. A sorozat elsősorban gyereknek készült, viszont sok olyan kérdést is felvet, mely csak felnőtt nézők számára érthető.

Mézga család

„MZ/X MZ/X jelentkezz, jelentkezz! Kapcsford! Mit mond? Elfelejtem ókor-ókor, hogy nem tudhat még újmagyarul ez az atomókor. Szerencse, hogy beszélhetek így a vén szülékkel, a gondolatátvivő kézi készülékkel. Kapcsolatunk titkos is és misztikus, kicsit utópisztikus.”

mesemézga

A részlet a rajzfilm dalszövegéből származik. A főhős, a felejthetetlen Mézga Aladár a történet szerint zseniális képességekkel van megáldva. Az akkori gyerekek imádták a minden hétköznapi megnyilvánulást nélkülöző sorozatot, mely egyedi szövegezésével a mai napig sírásig megnevetteti a mostanra már felnőtteket. A mese első négy részét 1968-ban mutatták be.

Kósa Krisztina írása

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik