Mozaik

Közeleg az év legjobban várt égi jelensége – Elhúz a Merkúr a Nap előtt

Most se nézzünk a Napba védőeszköz nélkül, mert az azonnali vakságot eredményezhet.

Az év leginkább várt csillagászati eseménye a május 9-én, hétfőn zajló Merkúr-átvonulás lesz. A látványosság kora délután kezdődik, és napnyugtakor még tart, azaz közel hat órán át lesz megfigyelhető a Merkúr korongja a Nap előtt. A bolygó korongja szabad szemmel nem lesz látható, de tízszeres nagyítással már észrevehető – írta weboldalán a Magyar Csillagászati Egyesület.

Az idei átvonulás során a Merkúr útja a Nap előtt 7 és fél órán át tart a belépéstől (amikor a Merkúr sötét korongja megjelenik a Nap keleti peremén) a kilépésig (amikor a másik oldalon elhagyja azt), de Magyarországról az utolsó fél órát és a kilépést nem lehet megfigyelni. A belépés lesz számunkra a jelenség legérdekesebb része, mert ekkor különös fényjelenségeket figyelhetünk meg. Az első és a második kontaktus között csak három perc telik el, így kevés idő van nézelődni, fényképezni.

A Merkúr a Nap előtt 2003. május 7-én 7:31-kor. Éder Iván felvétele a Polaris Csillagvizsgálóban készült, 102/660-as Vixen ED refraktorral.
A Merkúr a Nap előtt 2003. május 7-én 7:31-kor. Éder Iván felvétele a Polaris Csillagvizsgálóban készült, 102/660-as Vixen ED refraktorral.

Szabad szemmel nem lesz látható

A napfogyatkozás-néző szemüvegek most nem használhatók, hiszen szabad szemmel nem lesz látható az átvonulás. Távcsöves megfigyelés esetén az egyik legbiztonságosabb módszer a kivetítés, amikor a Nap képét a távcsövön keresztül fehér lapra vetítjük ki. Ilyen módon egyszerre többen is figyelemmel követhetik a történéseket. Hasonlóan biztonságos megoldást kínálnak a távcsőre szerelhető gyári szűrők, illetve a megfelelően elkészített, gyári fényvédő rétegből készítettek. Használható továbbá Herschel-prizma, de ebbe is további szűrőket kell a megfelelő helyre tenni.

A Merkúr-átvonulás észlelésének ugyanazok a technikai feltételei mint bármely Nap-észlelésnek, ezért most se nézzünk a Napba védőeszköz nélkül, mert az azonnali vakságot eredményezhet.

Legközelebb 2019-ben, utána 2032-ben lesz hasonló

Legutóbb 2003. május 7-én láthattunk Merkúr-átvonulást, akkor a teljes eseményt figyelemmel követhettük a reggeli-délelőtti órákban. Nem feledhetjük a 2004-es és 2012-es Vénusz-átvonulást sem, amely nemzedékünk meghatározó csillagászati élményévé vált. Az idei után 2019-ben lesz még egy délutáni Merkúr-átvonulás, majd a következőre 2032-ig kell várni, Vénusz-átvonulás pedig majd 2117-ben lesz legközelebb.

A távcsöves bemutatók helyszínei ide kattintva tekinthetők meg.

Címfotó: youtube.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik