Mozaik

Halálos lehet a kutyának a mesterséges édesítőszer

A felelősségteljes kutyatartók tudják, nem szabad csokoládét adni kedvencüknek, de van egy másik összetevő, ami százszor olyan mérgező a kutyák számára, ráadásul biztosan megtalálható az otthonodban.

A xilitol – vagy a régebbi kémiai helyesírás szerint xilit –  egy alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, ami a cukormentes rágógumik mellett számos háztartási termékben megtalálható.

A xilitol

A xilóz nevű aldopentózból származtatható cukoralkohol, amit édesítőszernek használnak. Felfedezhető a zöldségekben, gyümölcsökben, sőt maga az emberi test is termeli. Nagyobb mennyiségben hemicellulóz tartalmú növényi rostból állítják elő.

 

Nyírfacukor néven is ismert, ami egy magyar fantázianév a xilitolra, és arra utal, hogy a xilitolt először nyírfából vonták ki, neve ellenére azonban ez is kukoricarostból készül.

Xilitolt tartalmaznak a mentolos cukorkák, az előre csomagolt péksütemények, a köhögés elleni szirupok, rágható vitaminok, mogyoróvajak, szájvizek és fogkrémek is.

Ha egy termékre az van ráírva, hogy cukormentes, szinte biztosan xilitol van benne édesítőszerként.

Friss tanulmányok szerint két darab rágógumi már halálos lehet egy húsz kilogrammos eb számára. Azt egyelőre nem tudni, hogy a vegyület milyen hatással van a macskákra, ők ugyanis a kutyákkal ellentétben természetüknél fogva nincsenek oda az édességekért.

Amikor egy ember xilitolt fogyaszt, teste nem cukorként értelmezi, a hasnyálmirigy így nem termel inzulint. Ugyanakkor a kutyák szervezete nem érzékeli a különbséget, a hasnyálmirigy rengeteg inzulint termel, ami hipoglikémiát okozhat. Hipoglikémiának azt az állapotot nevezzük, amikor a vércukorszint a normális érték alsó határa alatt van, vagyis amikor abnormálisan kevés glükóz található a vérben.

A tünetek közül elsőként a szokatlanul sok ugatás jelentkezik, a kutya letargiába eshet és fájdalmas görcsöket élhet át. Számos tünet csak a fogyasztás utáni 12-24 órában jelentkezik, miután a szervezet feldolgozta a xilitolt.

Ha úgy véled, kedvenced xilitol tartalmú élelmiszert fogyasztott, habozás nélkül vidd el őt állatorvoshoz megfigyelésre.

Fontos, hogy sose mossuk a kutyák fogát emberi használatra gyártott fogkrémmel. Ha mogyorókrémet adnánk az állatnak – például azért, hogy lenyelje a szükséges tablettákat -, előtte mindenképp olvassuk át a termék összetevőit.

(via Woman’s Day)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik