Mozaik

Sorban kelnek ki a megmentett tojásokból a túzokcsibék

Idén eddig tíz túzoktojás került be a túzokvédelmi állomásra.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai túzokvédelmi állomásán a napokban kikeltek az első túzokcsibék a mentett tojásokból – olvasható a nemzeti park weboldalán.

tuzok1

Az 1978-ban létrehozott túzokvédelmi állomásra a természetvédelmi őrök minden tavasszal azokat a túzoktojásokat viszik be, amelyek valamilyen okból veszélyeztetettek. Legtöbbször arról van szó, hogy zavarás történik – például kaszálás, vegyszerezés –, s ezért a tojó nem tér vissza a fészekre. Az 1600 példányos magyarországi túzokállomány fennmaradása és megerősödése szempontjából minden egyes fióka élete nagyon fontos.

Idén eddig tíz túzoktojás került be az állomásra. A tojásokat a természetvédelmi őrök speciális, rázkódásmentes inkubátorban szállítják. A fiókák általában 26-28 nap után kelnek ki a tojásból.

tuzok3

Öt tojásból már kibújtak a túzokcsibék

Az első napokban állati fehérjével, rovarfélékkel, lucernával és speciális takarmánykeverékkel táplálják az új jövevényeket. Mivel nagyon érzékenyek a hőmérsékletre, ezért az épületen belül tartják őket, csak rövid ideig sétálnak napközben a szabad levegőn. Később, ha kiegyenlítettebbé válik saját hőháztartásuk, akkor kikerülhetnek a túzokvédelmi állomás elkerített udvarára, azt követően pedig a túzokvédelmi mintaterületre.

A végcél – mint minden évben – idén is az, hogy ősszel be tudjanak illeszkedni vad fajtársaik közé.

Képeink illusztrációk.

Olvasói sztorik