Mozaik

Több bolti konzervben található jégmentesítésre használt anyag

Minden a házi befőzés mellett szól – tartósítószerek nélkül.

A savanyúságok, befőttek, lekvárok eltevésének időszakában a román fogyasztóvédő egyesület szakemberei megvizsgálták a nagyáruházakban található konzerveket, befőtteket, savanyúságokat és azokat a tartósítószereket, amelyeket sokszor a házi eltevések során használunk – írta a Székelyhon.

A romániai vizsgálatokból kiderült, hogy a polcokon található készítmények 56 százaléka étkezési savat tartalmaz, ami megtámadja a fogzománcot, valamint a konzervek 19 százalékában az utak jégmentesítésére is használt kalcium-klorid (E509) található.

savanyú1

Allergiát okozó anyagot is találtak

A vizsgálat során tizenöt befőtt, savanyúság és paradicsomsűrítmény, valamint húsz, tartósításra ajánlott zselésítő, savanyító termék címkéjét tanulmányozták. A termékekben több olyan adalékanyagot találtak, amelyeknek egészségre káros hatása lehet. Ilyen például az étkezési sav (E330), amelynek használata egyáltalán nem ajánlott a gyermekek által is fogyasztott készítmények esetében, a zselésítőanyagként használt pektin (E440), amely megerjedhet a gyomorban és kellemetlen mellékhatásai lehetnek, illetve több termékben volt allergiás tüneteket kiváltó kálium-szorbát (E202) és a nátrium-benzoát (E211). Utóbbi használatát Amerikában már betiltották. Több címkén szerepelt az aromák kifejezés is, ám a gyártó nem részletezte, hogy milyen ízfokozókról van szó.

Érvek a házi befőzés mellett

A szakemberek azt ajánlják, amennyiben lehetséges, mellőzzük a bolti konzerveket, befőtteket, és minőségi alapanyagokból magunk készítsük el a télire szükséges savanyúságokat, befőtteket. Otthoni eltevésekkor nem célszerű jódozott só használata. A főzés, forrázás, dunsztolás elpusztítja a mikrobákat, a cukor, a méz, a só, az ecet megakadályozza szaporodásukat. Éppen ezért a megfelelően eltett, átforralt és kidunsztolt befőttek, savanyúságok esetében nem szükséges tartósítószert használni.

savanyú4

A TÖKÉLETES SAVANYÍTÓLÉ RECEPTJÉT ITT TALÁLOD.

Címfotó: thys.org

Olvasói sztorik