Mozaik

Mától éjszakai csillaghullást csodálhatunk – Érkeznek az Orionidák

A jelenség szabad szemmel is megfigyelhető tiszta égbolt mellett.

Az Orionidák meteorraj csúcspontja minden évben október 21-re esik. Ez a csillaghullás messze nem olyan látványos, mint az augusztusi, de a szerencsésebbek ilyenkor is megpillanthatnak egy-egy hullócsillagot – írja az Eumet.

A csúcs általában október 21-re esik. Az Orionidák maximuma nem olyan éles, mint a Quadrantidáké, ami csak pár óráig tart, vagy a Perseidáké, amely gyakorlatilag egy éjszakára koncentrálódik, hanem több napon át tart.

Egy meteor látszik az égbolton Tés község két szélmalma felett 2015. augusztus 13-án. Fotó: MTI - Komka Péter
Egy meteor látszik az égbolton Tés község két szélmalma felett 2015. augusztus 13-án. Fotó: MTI – Komka Péter

Október 20-24-e között gyakorlatilag egy hosszan elnyúló, folyamatos maximumot látunk, november 7-ig pedig bármelyik nap láthatunk hullócsillagot. Ennek oka, hogy az Orionidák már jobban szétterült raj, mint az említettek.

A jelenség szabad szemmel is megfigyelhető tiszta égbolt mellett, a legtöbbre éjfél és napfelkelte között számíthatunk. Csúcsidőszakban óránként 15-20 hullócsillag tűnhet fel az égbolton.

Nevét onnan kapta, hogy a legtöbb hullócsillagot a Földről nézve az Orion csillagképben lehet látni. Az Orion hajnalban a déli égbolt irányában, magasan a horizont felett látható.

A Tejút csillagai a svájci Bern kantonban húzódó Jura-hegység legmagasabb, 1607 méteres hegycsúcsáról, a Chasseralról nézve 2016. szeptember 29-én. Fotó: MTI/EPA/Anthony Anex
A Tejút csillagai a svájci Bern kantonban húzódó Jura-hegység legmagasabb, 1607 méteres hegycsúcsáról, a Chasseralról nézve 2016. szeptember 29-én. Fotó: MTI/EPA/Anthony Anex

Az Orionida meteorrajt legkorábban középkori kínai észlelők említették, de európai említést csak 1864-ből találtak.

Ez a videó 4 éve készült, és jól láthatók rajta az Orionidák:

Címfotó: Facebook/Magyar Nemzeti Parkok/Gyarmathy István

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik