A tojás élet és halál, mondta mindig a dédikém.
Édes gyerekem, ha tojás van, akkor minden van, nem halsz éhen, átsegít a betegségeken, örömön és bánaton. De csak akkor, ha megfelelően bánsz vele. Tudd, hogy mikor hogyan tárolod, tudd, hogy melyikből mit készítesz.
Ő pedig tudta, szerintem még azt is tudta, hogy melyik tojást melyik tyúk tojta, pedig igazán sok helyről kellett összevadászni. Volt is kacagás, mikor egy-egy kotlós előballagott a csibékkel – no, téged sem a róka vitt el, aztán begyűjtötte a kis családot.
Manapság még óvatosabban kell kezelni a tojást, mint régen.
Hiszen nagyon kevesen tehetjük meg, hogy az udvarra szaladva beletúrunk a szénába és ott a friss tojás. A napokban a lengyelországi tojás szállítmány között találtak szalmonella baktériummal fertőzöttet, amit az Európai Unió területén terítettek, és jutott belőle hazánkba is – írta az MTI.
A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori, az egészségesnek látszó élőlények bélrendszerében is előfordul – olvasható a NÉBIH honlapján. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról. A betegség jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában 1-2 napon belül jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.
Mivel a kockázat magas, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiemelten ellenőrzi a feldolgozót és a tojás készítményeket. A Magyarországra szállított tojásokon a „3PL30221321” azonosító olvasható, fogyaszthatósági ideje 2016. november 4.
Ezért jutott eszembe a régi öregek bölcsessége, miszerint amit magadnak megtermelsz, abban talán biztos lehetsz. De mindig tudd, hogy mit teszel a családod asztalára, hiszen felelősséggel tartozol értük.