Otthon készült

2 ezer tojásból készült el a világ legnagyobb eredeti Sacher-tortája

Lisztből, csokiból, vajból, lekvárból és cukorból is nagy mennyiség kellett hozzá.

Ljubljanában, a nagy sikerű Bécs-napok keretében sütötték meg a világ legnagyobb, eredeti recept szerint készült Sacher-tortáját – amelyet természetesen nyomban fel is faltak.

A torta legendája

Az első Sacher-torta történetét ismerve talán senki sem fogadott volna rá, hogy ez az édesség ekkora világsiker lesz. A sütemény megalkotója, Franz Sacher ugyanis még csak szakácsinas volt, amikor először elkészítette. Miután a főszakács váratlan betegsége miatt Metternich herceg ráparancsolt, hogy vegye át a konyha vezetését, és ne merje szégyenben hagyni a desszerttel a vacsoravendégei előtt, az ifjú Franz valószínűleg reszketve várta, mit szólnak majd a magas rangú hölgyek és urak a kreálmányához. A torta akkor is, és azóta is folyamatosan sikert arat – utoljára éppen a szlovén fővárosban.

A 2016. szeptember 19. és 21. között Ljubljanában megrendezett Bécs-napok záróeseménye és egyben legjobban várt közönségattrakciója ugyanis a világ legnagyobb, eredeti recept szerint készült Sacher-tortájának felvágása volt.

Sacher-torta (13)

Az Original Sacher-Torten Manufaktur cukrászai Bécsből érkeztek, hogy frissen készíthessék el összesen 2 ezer tojás, 50 kg liszt és vaj, 40 kg cukor, 45 kg jó minőségű csokoládé és 80 kg sárgabaracklekvár felhasználásával a süteményóriást. A 3,5 méter átmérőjű tortán összesen 24 órán át dolgoztak, ám ekkor még mindig hiányzott róla a 200 kg-nyi csokoládébevonat. Ezt ugyanis csak szeptember 21-én este, a nagyközönség szeme láttára csorgatták rá a szlovén főváros híres Hármas hídja előtt kiállított süteményre.

Sacher-torta (1)

Az édesszájú érdeklődők természetesen meg is kóstolhatták a rekordkísérlet eredményét, az eredeti bécsi Sacher-tortát, amelynek pontos receptjét 1832. évi feltalálásának éve óta titokként őrzik.

Az eredeti Sacher-tortát bárki megkóstolhatja Bécsben, a Hotel Sacher Wienben. Az osztrák főváros egyik legfontosabb jelképének tartott sütemény 2005-ben a Bécsi turisztikai díjat is elnyerte, egy társaságba kerülve olyan hírességekkel, mint a Bécsi Filharmonikusok vagy a Bécsi Fiúkórus.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik