Mozaik

Reményt és örömet hoz karácsonyra a váci püspök

Dr. Beer Miklós derűvel és bölcsességgel beszél a ma emberét foglalkoztató kérdésekről.

A tavaly karácsonyra megjelent Szeressek ott, ahol gyűlölnek című interjúkötet folytatásaként ezekben a napokban kerül a boltokba dr. Beer Miklós váci megyés püspök és Réti József új könyve „Örömet hozzak, hol gond tanyázik” címmel.

A püspök ezúttal is a tőle megszokott közvetlen, baráti hangon, tele derűvel és bölcsességgel válaszol a ma emberét foglalkoztató kérdésekre. A „folytatás” számtalan új témát és a korábbinál is több személyes történetet tartalmaz Váctól Esztergomig, Budapesttől Pilismarótig.

puspok3

Szeretek találkozni az emberekkel. Jókat beszélgetünk közben. Azok is megszólítanak, akik nem vallásosak. Tudok-e ajánlani valahol egy szociális otthont az egyik beteg családtagnak? Mit gondolok, melyik egyetemre lenne érdemes jelentkeznie az unokának? – kérdezik. Nyilvánvaló, hogy nem mindig tudom a választ, de nagy szeretettel fogadom a közeledéseket, és igyekszem is segíteni. A találkozások után aztán mindig elmondok magamban egy rövid imát értük.

A könyvben a püspök beszél a teremtésről, a lélekről, a lelkiismeretről, a feltámadásba vetett hitről, kitér az emberi aggodalmaskodásra, az isteni gondviselésre, a gyereknevelésre, az ifjúság körében megélt évtizedes tapasztalataira, miközben nem kerüli meg a kényesnek, tabunak számító kérdéseket sem. Izgalmas gondolatokat oszt meg egyebek mellett arról is, hogyan kell érteni Jézus szavait: „bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek.”

Fotó: MTI - Bruzák Noémi
Fotó: MTI – Bruzák Noémi

Olyan szépen és boldogan élhetnénk, ha tényleg keresztények lennénk, és nem csupán vallásosak. Szünet nélkül lehetőségünk van felfedezni, mennyi jót tehetnénk, családi kapcsolatainkban, a munkahelyünkön, bárhol az életünkben – fogalmaz Beer Miklós.

Az Örömet hozzak, hol gond tanyázik című interjúkötet megvásárolható Vácott a Káptalan Könyveskuckóban, a Lyra Könyvesházban, a Püspöki Hivatalban, továbbá Budapesten az Új Ember könyvesboltban, és megrendelhető az interneten a „bolt.ujember.hu” címen.

Dr. Beer Miklóst II. János Pál pápa 2003. május 27-én nevezte ki a Váci Egyházmegye megyés püspökévé. Beiktatása 2003. június 20-án történt. Jelmondata: Permanentes in fide, azaz Rendületlenül a hitben.

A püspököt egy internetes szavazáson Vác legnépszerűbb emberének választották 2015-ben. Erről IDE KATTINTVA olvashatsz.

Címfotó: MTI – Máthé Zoltán

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik