Mozaik

Egyedülálló zenei élmény készülődik a Mátyás-templomban

Az Adventi készülődéshez, várakozáshoz hozzátartozik a lelki, szellemi ráhangolódás is.

Van, aki hajnali rorátén készül a karácsonyra, van aki misére jár, és egy-két Advetni, karácsonyváró koncert is belefér a négy hétbe. Nagy szerencse, amikor a lelki és a szellemi ráhangolódás összekapcsolódik. Ilyen programra invitál mindenkit a Vadászati Kulturális Egyesület Luca napján a Mátyás templomba.

Az est különlegességéről Bán Beatrixszel a Vadászati Kulturális Egyesület (VKE) alelnökével beszélgettünk.

ban-bea

Mitől egyedi a decemberi 13-i karácsonyváró koncert?

Kicsit visszamennék az időben. 2014-ben volt Várpalotán egy koncert, ahol a szentmise után egyszerre szólalt meg a templom orgonája Bán István, a Budavári Evangélikus templom orgonistája által és a vadászkürt, a Magyar Vadászkamara Kürtegyüttes által. Akkor Szent Imre herceg köré csoportosítottuk a témát, de most egyértelműen karácsonyi dallamok csendülnek majd fel a Mátyás templomban.

Hogyan esett a választás erre a templomra?

Egyrészt az orgona minősége miatt, hiszen Bán István orgonaművész is a kedvence közé sorolja a Budavári Nagyboldogasszony templom orgonáját. Másrészt ebben a templomban megszólalni a két hangszernek együtt, szívig, csontig hatoló élményt nyújt a hallgatóknak.

Az orgona és a kürt hangja méltóságot ad, ezzel segítve a felkészülést a közelgő ünnepre és a vadászoknak is hatalmas élmény a kürt hangját máshogyan hallani, mint ahogyan megszokták.

Sokan azt mondják, hogy a vadászat Isten ellen való, hogyan lehet ezt a templomba bevinni. Mégis, hogyan lehet ezt elmagyarázni az embereknek?

Ludasszálláson volt egy szentmise, amit dr. Mészáros István titeli prépost celebrált. Olyan kristálytisztán, egyszerűen, érthetően magyarázta el az embereknek, hogy miért nem isten ellen való a vadászat, hogy aki ott sem értette meg, annak bizony kicsit sincs nyitva a szíve, a lelke. Ezen a rendezvényen is a Főtisztelendő Úr celebrálja a koncert előtti szentmisét. Remélem, most is hasonlóan az emberek lelkéhez szól, és ez után az emelkedett hangulat után szólalhatnak meg a hangszerek.

Mit jelent egy vadász számára a kürt hangja?

Régen, még a mobilkommunikáció elterjedése előtt, a vadászat minden mozzanatát egy-egy kürt szignál jelezte. Ezt ismerték a résztvevők, tudták, hogy most merre kell menniük, mit kell tenniük. Ez adta számukra a biztonságot, az egyértelműséget, mikor távol voltak a társaiktól. Ma már legtöbb esetben csak a terítéknél hangzik fel a kürtszó. Megadva ezzel a tiszteletet a vadnak, a vadászatnak. Mindenképp csodálatos hangulatot teremt és méltó lezárása a vadászatnak.

Számunkra mindenképpen emelkedett hangulatot jelent. Ünnepet.

Fotó: Polster Gábor
Fotó: Polster Gabriella

A kürt és az orgona csodás hangja lengi majd be a Mátyás-templomot. Műsoron Richard Strauss és H.B. Gardine és M. Drupe művei is szerepelnek közösen megszólaltatva, de hallhatjuk majd a Vadászkamara Kürtegyüttest is önállóan Reinhold Stief,  és Hornyák Tibor darabjait játszani. Bán István pedig Bach és S. Karg Elert darabjait adja majd elő. Az egyedi hangzásvilág által nyújtott felemelő élmény pedig garantált minden résztvevőnek.

Olvasói sztorik