Mozaik

Kevés a kéményseprő hazánkban – Ki kotorja ki a kéményeket?

Hazánk legújabb hiányszakmája az ősrégi mesterség.

Kisebb vihar kerekedett a napokban arról, van-e elég kéményseprő az országban? Mint ismert, a szolgáltatást országosan átszervezték, az 2016 július elseje óta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tevékenységi körébe tartozik.

Ezzel kapcsolatban Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a szakszerű, biztonságos kéményseprő-szolgáltatáshoz szükséges szakembereknek alig a fele maradt az ágazatban.

Az érdekvédelmi szervezet adatai szerint már jelenleg is 60 átképzett közfoglalkoztatott végez kéményseprő feladatokat, de 2017 márciusától a megyei ellátó központok további 40-50 ember közfoglalkoztatását tervezik kéményseprői munkakörben. A szakma öregjei szerint ez a megoldás rendkívül veszélyes és tovább növelheti a halálos kimenetelű szénmonoxid mérgezéses esetek számát.

Fotó: MTI - Honéczy Barnabás
Fotó: MTI – Honéczy Barnabás

Fentiekre reagálva Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője december 9-én közölte: a szakszervezeti vezető állításaival szemben a katasztrófavédelem maradéktalanul képes ellátni valamennyi feladatát, rendelkezik az ezekhez szükséges számú szakemberrel, és igaz ez a kéményseprőipari tevékenységre is.

A szóvivő december 13-án ezzel némileg ellentétesen nyilatkozott a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Mint mondta: az elmúlt években hiányszakmává vált a kéményseprő, mivel a képzés nem tudta pótolni a szükséges létszámot. Hajdu Márton közölte: a képzést átalakították, racionalizálták, most már a katasztrófavédelem keretei között zajlik. Jelenleg belső oktatást tartanak, így például mesterré válhat egy szakmunkás, de nemsokára már az „utcáról felvett emberekből” is lehet kéményseprő – írta az MTI.

Tehát belőled is! Te elmennél kéményseprőnek? Bevállalnád?

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik