Mozaik

Kerekesszékkel érte el a Déli-sarkot egy svéd férfi

Aaron Anderson 21 nap alatt teljesítette a távot és szerdán ért úti céljához.

A világon először kerekesszékkel ért el a Déli-sarkra egy svéd férfi. A stockholmi fiatalember kerekesszékét sítalpakkal látták el a 640 kilométeres útra. A Déli-sarkvidék jégmezőin naponta 10 órán át haladt, és bár a térségében jelenleg nyár van, a napi átlaghőmérséklet mínusz 30 Celsius-fokos – adta hírül az MTI a svéd rádió honlapjára hivatkozva.

A Remény sarka nevű expedíció része annak a svédországi kampánynak, amely rákbeteg gyermekek kezelését kívánja segíteni. A Déli-sarkra érkezve Aron Anderson elmondta, hogy számos kihívással kellett szembe néznie az út során. Az első az volt, hogy kijusson a sarki fennsíkra.

Fotó: expressen.se
Fotó: expressen.se

Ehhez mintegy kétezer métert kellett emelkedőn haladnia, ami nagyon nehéz volt. Ezután csak kézzel hajtottam a sítalppal ellátott kerekesszéket, a havon csúszás itt nagyon nehéz – hangoztatta Anderson.

Az időjárásról megjegyezte, hogy elég szeles volt, ezért fagyérzetük akár a mínusz 36 Celsius-fokot is elérte.

Kezünk mindvégig hideg volt, arcunkat állandóan fedni kellett – jegyezte meg.

A kérdésre, hogy miként ünneplik meg páratlan teljesítményét, azt válaszolta, hogy vittek magukkal “egy kis üveg whiskyt, és valódi ételt is fognak fogyasztani a sok szárírott-fagyasztott kaja után”.

Anderson örömmel szólt arról, hogy több mint ötmillió svéd koronát (153 millió forint) gyűjtöttek össze a rákbeteg gyerekek alapítványának.

Én is rákbeteg voltam gyerekkoromban, számomra ez egy nagyon fontos ügy – tette hozzá.

Címfotó: aaronanderson.se

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik