Mozaik

Üstökös húz el a Föld mellett szilveszter éjjel

Nem csak a tűzijátékoktól lesz fényes az égbolt szilveszterkor.

A Honda-Mrkos-Pajdušáková-üstökös december 31-én jelenik majd meg a Hold mellett. Szabad szemmel nem lesz látható, jó hír ugyanakkor, hogy az érdeklődők kisebb teleszkóppal vagy távcsővel is megfigyelhetik a jelenséget, ha tiszta lesz az égbolt.

Bár az üstökösök általában véve rossz óment jelentenek, a Honda-Mrkos-Pajdušáková nem jelent veszélyt a Földre: több millió kilométer távolságra van a bolygótól, majd egyre távolodni kezd.

Fotó: NASA
Fotó: NASA

A csillagászok szerint Honda-Mrkos-Pajdušáková-üstökös 5,25 év alatt kerüli meg a Földet, legutóbb 2011-ben volt látható. Idén először december 15-én került látótávolságba, amikor az M75 csillaghalmazhoz érkezett, de szilveszter éjjel lesz a legfényesebb.

Ráadásul nem az üstökös lesz az egyedüli kozmikus látvány december 31-én.

A Mars közvetlenül a kék-zöld színezésű Neptun mellett lesz felfedezhető az égen, még úgy is, hogy kétmillió mérföld távolságra lesznek egymástól a valóságban. A két bolygó színkontrasztja pedig csodálatos képet nyújt.

December egyébként aktív hónap volt: az első téli hónap látványos együttállással, fényesedő üstökössel és meteorrajokkal örvendeztette meg a csillagászat szerelmeseit.

(NASA, Mashable, USA Today)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik