Mozaik

Misztikus fénypilléreket fotóztak az égbolton

Ha gyermekünk hajnali fél kettőkor felébreszt, az esetek többségében arra kérjük őt, aludjon vissza. De a kanadai Timothy Joseph Elzinga hálát adhat kétéves fiának, amiért sírásával felriasztotta őt, mert másként nem örökíthette volna meg az égen ragyogó fényjátékot.

Olyan volt, mintha valaki a Star Trekből megpróbálta volna az égbe sugározni az embereket. Nagyon fényes volt, olyasmi, amit még sosem láttam. Természetfeletti jelenségnek tűnt

– mondta a CBC News-nak a felvételt készítő anyuka.

pillar-lights

Az Időkép szerint a fénypillérek hasonlítanak a szivárványhoz, csak éppen itt nem esőcseppeken, hanem fagyott, lebegő jégkristályokon törik meg és tükröződik vissza a fény.

Ha a légrétegekben felfelé haladva változik a jégkristályok sűrűsége, akkor előfordulhat, hogy a pillérek helyenként eltűnnek, majd újra megjelennek, és egészen különleges formákat vehetnek fel – ha pedig mindez egy légköri eseménnyel, pl. egy hullócsillag felfénylésével párosul, akkor egészen misztikus, kaleidoszkóp-szerű mintázatokat rajzolhat az égre.

A jelenség egyébként nem kifejezetten Kanada specialitása, mint az alábbi, Instagramon közzétett felvételekből is látszik.

#lightpillars

Daniel (@digics) által közzétett fénykép, 2017. Jan 6., 02:04 PST

Light Pillars Over Charlotte, MI Airport Night of January 5th 2017 As temperatures dropped to single digits with calm conditions, moisture in the air became crystallized commonly referred to as ‘diamond dust.’ The shape of the ice crystals is like a little plate that reflects light. As the diamond dust floats over light sources the ice crystals reflect light downwards towards our eyes (or camera sensor) and form what’s called a light pillar. I took quite a few photos around my hometown of Charlotte, MI this night. I’ll post a few more in the near future. This panorama might be my favorite from the night. The sweeping searchlight made a really cool fading on and off light pillar that I have video and time-lapse of of. Going to put that together for you as well. #charlotterising #lightpillars #airport #puremichigan #cold

Vincent Brady (@vbradyphoto) által közzétett fénykép, 2017. Jan 11., 12:36 PST

Égi jelenségekből egyébként bővelkedett a tavalyi év. Ahogy arról a Sokszínű Vidék is beszámolt, Japán felett tökéletes gömb alakú felhőt fotóztak, Skóciában egyedülálló fehér szivárványt örökítettek meg, Szegeden pedig angyal jelent meg az égen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik