Mozaik

Kihirdették 2016 legjobb szabadtéri fotóit

Kihirdették 2016 legjobb szabadtéri fotóit

Hatodik alkalommal hirdették meg tavaly az Év Szabadtéri Fotósa versenyt, és ezúttal is nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek a végső győztesek kiválasztásában.

A pályázatra 50 országból 17 ezer fotóval jelentkeztek profi és amatőr fényképészek egyaránt.

A héten nyolc kategóriában hirdettek eredményt, márciusban pedig közülük választják ki a nagydíj nyertesét, aki áprilisban elutazhat a Fjällräven Polar kutyaszános kalandtúrára Svédországba.

Apró világ kategória – Justin Garner, Egyesült Királyság

A házunk erkélyén virágokat nevelünk, ami számos fotográfiai lehetőséget kínál. Észrevettem a kökörcsin szirmain lévő gazdag kék textúrát, és vártam a legmegfelelőbb pillanatra. A kép egy borús napon készült, hogy az árnyékok ne zavarjanak be.

ok-justin-garner-2016-08-30-12-jpg-990x0_q80_crop-smart

Fény a földön kategória – Stian Nesoy, Norvégia

Hosszú, fagyos, hóviharos napok után láttam meg a túlvilági tájat a vadászkabinok mellett. Az aprócska lábnyomokat egy sarki róka hagyta maga után, aki táplálékot keresett a könyörtelen, kopár pusztában. A panorámakép kiegyensúlyozottságát a háttérben látható hódomb adja.  A könnyeden megvilágított terepen a táj életre kel.

stian-nesoy-frozen-jpg-990x0_q80_crop-smart

Betekintés az élővilágba kategória – Alice van Kempen, Hollandia

Afrikában az orvvadászok 15 percenként elejtenek egy elefántot az agyaraik miatt – ez 96 gyönyörű teremtény egy napon. Szeptember közepén a Kruger Nemzeti Parkban 36 elefánt teteme terült el a földön – a legmagasabb szám 1982 óta. Ezt szem előtt tartva olyan fényképet akartam készíteni, ami tükrözi az elefántok élethelyzetét. Sötét fotó, ami a szomorú állatok agyaraira összpontosít.

ok-alice-van-kempen_imagesebonyandivory_1475503220-jpg-990x0_q80_crop-smart

Éld meg a kalandot kategória – Kirsten Quist, Kanada

A legutóbbi tél egyik leghidegebb napján megihletettek a tűz lángjai a fagyban. Imádtam a tűz és a jég kontrasztját. Nagy kihívást jelentett a közel -30 Celsius-fokos hőmérséklet, ami miatt többször is leállt a kamerám, mígnem a testemmel fel nem tudtam melegíteni.

ok-kirsten-quist-2016_jan_0080-jpg-990x0_q80_crop-smart

Utazás hangulata kategória – Christopher Roche, Egyesült Királyság

Körülbelül 80 ezer zarándok ereszkedett le a perui Andokban, a Sinakara völgyben, hogy megünnepeljék a Qoyllur Rit’i fesztivált, ami a keverék az inka és a katolikus hagyományoknak. Az utolsó este az Ukuku törzs tagjai elindultak felfelé a gleccsereken 5600 méter magasba, hogy elvégezzék szokásos rituáléjukat. Hajnalban tértek vissza, nagy keresztekkel a hátukon.

ok-christopher-roche-descent-of-the-ukukus-jpg-990x0_q80_crop-smart

Alulexponált kategória – Johan Sundelin, Svédország

Amikor oroszlánfóka kolóniával búvárkodtam Kaliforniában, hamar rájöttem, hogy különleges fotózási kihívások előtt állok. Az első az volt, hogyan lehet elterelni a nagy, agresszív és védelmező alfahím figyelmét.  A másik az állatok hatalmas vízi sebessége. Felfeküdtem a víz felszínére, így sikerült lencsevégre kapnom a gyengéd pillanatokat, természetes fény mellett.

seals-jpg-990x0_q80_crop-smart

A víz szélén kategória –  Pete Hyde, Egyesült Királyság

Egy alacsonyabb rangú út vezet a norvégiai Holm kikötőjéhez. Rövid séta után tárult elénk a gyönyörű látvány a Gavlfjorden fjord oldalágával. A köd, a misztikus fény és a csendes víz nyugalmat és békét árasztott magából.

ok-pete-hyde_dsc0861-edit-jpg-990x0_q80_crop-smart

Az év fiatal fényképésze kategória – David Rosenzweig, USA

Az anya és a gyerek kötelék túlmutat az állatvilágon. A dél-afrikai Timbavati rezervátumban találkoztunk ezzel a nőstény leopárddal. Láthatóan keresett valamit, mígnem a kölyke kiszalad a bokrokból. Az ezt követő jelenet tisztán mutatta a kölcsönös szeretet, amit egymás iránt éreznek.

ok-david-rosenzweig-img_8655-jpg-990x0_q80_crop-smart

Bónusz:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik