Mozaik

Betiltották a székelyföldi Igazi Csíki Sör gyártását

A döntést egy székely vállalkozás elleni támadásnak vélik a manufaktúra tulajdonosai.

Döntő pert vesztett a Csíki Sör Manufaktúrát működtető cég és tulajdonosa, Lénárd András a Heineken Romániával szemben, miután a Marosvásárhelyi Táblabíróság helyt adott utóbbi keresetének. A Heineken 2014-ben kérte az Igazi Csíki Sör gyártásának és forgalmazásának leállítását, arra hivatkozva, hogy az Igazi Csíki Sör összetéveszthető az ő termékükkel. Ezt annak ellenére állították, hogy az elmúlt két évben egyetlen fogyasztói panasz sem érkezett arra vonatkozóan, hogy valaki összetévesztette volna a két terméket.

A végleges döntés értelmében a közléstől számított 30 napon belül meg kell semmisíteni mindent, ami az Igazi Csíki Sör márkanévhez kapcsolódik, a termékek gyártását és forgalmazását pedig meg kell szüntetni. Az Igazi Csíki Sör Facebook-oldalán január 27-én, péntek délben jelent meg az a bejegyzés, amely szerint „a román táblabíróság” betiltotta a termék gyártását.

sor2

Betiltotta a román táblabíróság az Igazi Csíki Sör gyártását és újra a Heinekennek kedvezett! 30 napon belül meg kell semmisíteni minden tárgyat és eszközt. Ezt a döntést annak ellenére hozta meg a román ítélőszék, hogy december 9-én az Európai Márkahivatal másodfokon is nekünk ítélte a márkát. Az Unió döntését a román bíróság ezzel a döntésével figyelmen kívül hagyta! Jelenleg 140 embert foglalkoztatunk Székelyföldön. Ez egy támadás egy székely vállalkozással szemben, amely felvállalta az identitását, a magyar nyelvet és szimbólumai használatát!

A cég jogi képviselője a Székelyhon portálnak elmondta: az Európai Unió bíróságai kétszer is igazat adtak az Igazi Csíki Sörnek a márkahasználatot illetően: kétszer is megállapították, hogy alapfokon és felsőfokon jogosult a cég a márkanév használatára. Mindezen döntéseket, amelyeket az EU-ban tiszteletben kellene tartani, kétszer is felülírta a romániai igazságszolgáltatás.

Igazi Csiki Sör

A Csíki-medence, és különösen Csíkszentsimon messzi földön híres tiszta forrásvizéről, a kitűnő adottságokra alapozva Csíkszentsimonban épült fel a Csíki Sör Manufaktúra, ahol modern, magyar szakemberek által kifejezetten számunkra készített sörfőző berendezések korunk magas technológiai szintjén követik a hagyományos eljárásokat. A sör csak természetes úton érik, a természet folyamataiba mesterséges érlelésgyorsítókkal, kiegészítő anyagokkal, vegyületekkel nem avatkoznak. A Csíki Sör Manufaktúra együttműködve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel, kutatva, tisztelve és felelevenítve közös múltunkat önállóan alakította ki receptjeit. Helyben szervezték meg a sörfőzési és palackozási feladatokat, és mi a cég gondoskodik arról is, hogy friss, különleges sörei Székelyföld boltjaiba és vendéglátóegységeibe is eljussanak.

Fellebbezésre most nincs esély, de a márkanevet illető per az Európai Unió bíróságánál fog folytatódni, és lehet, hogy több év múlva majd nekünk adnak igazat – beszélt a folytatásról a jogász, aki szerint lehet, hogy addigra túl késő lesz.

Fotók: Facebook/Csiki Sör

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik