Mozaik

Telihold, holdfogyatkozás és üstökös is lesz az égen egy éjszaka alatt

Dörzsölhetik a tenyerüket az égi jelenségek szerelmesei, február 10-én pénteken ugyanis bőven lesz mit nézni a magasban.

Telihold

A februári teliholdat gyakran hóholdnak nincs nevezik a csillagászatban, ugyanis általánosságban ez a leghavasabb hónapunk.

Pénteken 16 óra 32 kel majd fel, és másnap reggel 6 óra 26 perckor nyugszik majd égi kísérőnk, így bőven lesz időnk a látvány megfigyelésére. A telihold éjfél után 32 perccel teljesedik majd ki.

Holdfogyatkozás

Az év első fogyatkozása egy majdnem teljes félárnyékos holdfogyatkozás, amely Magyarországról teljes egészében megfigyelhető – írja a Magyar Csillagászati Egyesület.

A félárnyék február tizedikén 23 óra 34 perckor érinti a holdfelszínt. A Hold 11-én 0 óra 43 perckor merül legmélyebben a félárnyékba, ekkor a holdkorong szinte teljes egészében fedésbe kerül.

Ekkor a megfigyelők láthatják, hogy égi kísérőnk korongjának északra eső háromnegyed részére szürkésbarna homály borul.

Üstökös

Az asztronautákról elnevezett Honda-Mrkos-Pajdušáková-üstökös már tavaly óta kering körülöttünk, de február 11-ére virradóan kerül a legközelebb a Földhöz.

Az üstökös miniatűr, bolyhos pontként húz majd az el az égbolton valamikor napfelkelte előtt, és akár szabad szemmel is látható lesz, bár teleszkóppal nagyobb esélyünk van a megfigyelésére.

Égi jelenségek terén egyébként tavaly sem panaszkodhattunk: májusban a Mars és a Szaturnusz jelent meg az égbolton, nyáron zöld színű tűzgömböket örökíthettünk meg, novemberben pedig a Szuperholdra csodálkozhattunk rá.

(kiemelt kép: Thinkstock)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik