Mozaik

Magyar fotós készítette a legvarázslatosabb képeket a befagyott Plitvicei-tavakról

Magyar fotós készítette a legvarázslatosabb képeket a befagyott Plitvicei-tavakról

Leborulunk Tóth Tamás tehetsége és a természet csodája előtt.

Ahogy arról január végén már beszámoltunk, jégbe fagyott Horvátország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, a Plitvicei-tavak.

A tórendszerről akkor mindössze néhány képet tudtunk megosztani olvasóinkkal, de legnagyobb szerencsénkre a napokban arra járt Tóth Tamás fényképész, aki egy albumra való felvételt készített a helyszínen.

A Bored Pandán megjelent beszámolójában Tamás arról ír, tulajdonképpen az egész területet körbejárták, dacolva az extrém hideggel és a félméteres hóval.

A Plitvicei-tavak Horvátországban található, Karlovactól 75 kilométerre fekvő tórendszer, egy völgyben terül el. A Nemzeti Park 1979-től az UNESCO Világörökségi listáján is megtalálható.

A Wikipedia szerint tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát 92 vízesés köti össze. A tavak felszíne összesen 2 négyzetkilométer.

A Nemzeti Park területe eléri a 200 négyzetkilométert, amelyből több mint 15 000 hektár erdős terület. Területén több védett állatfaj él: medve, farkas, vidra, vagy épp az erdei fülesbagoly.

Az évezredek során a Matica, Rječica és Plitvica folyócskák összegyűlt vize kioldotta a mészkövet és e természeti átalakulások hatására tavak, vízesések, zúgók, források és barlangok tarkította, vadregényes táj alakult ki. A vízesés kőzetének korát 4000 évre becsülik. A terület karsztos vidék, de a kőzet anyaga mésztufa.

Tóth Tamás lenyűgöző munkáját a Facebookon is nyomon lehet követni, és a fentieket elnézve bizony érdemes is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik