Mozaik

Órákat utazik minden nap a szárazságban, hogy megitassa a vadon élő állatokat

Kevés annyira száraz terület létezik a Földön, mint a kenyai Tsavo West Nemzeti Park. Az itt élő állatok pusztulásra lennének ítélve, ha nem lenne a helyiek által csak vizes emberként ismert Patrick Kilonzo Mwalua.

Nap mint nap tízezer liter vízzel érkezik meg a park területére, ahol elefántok, bivalyok, antilopok és zebrák tucatjai üdvözlik őt. A jármű motordübörgéséről tudják, a férfi életmentő rakományt hozott a számukra.

Egy csepp víz sincs itt, az állatok ezért teljesen az emberekre vannak hagyatva. Ha nem segítünk rajtuk, meghalnak

– mesélte Mwalua a The Dodo-nak.

A hősként ünnepelt kenyai minden áldott nap órákat utazik, hogy fellocsolja vízzel a csontszáraz lyukakat, ahol arra a legnagyobb szükség van.

Az itatókat – főként a bivalyürülék miatt – gyakran kell tisztítani, de előfordul, hogy a szárazságtól repedezett földre önti a vizet a szomjhaláltól szenvedő állatoknak.

Sok jószág addig sem vár, míg Mwalua befejezi a locsolást. Van, hogy lerohanják a teherautó csapjait, hogy újra folyadék kerüljön a szervezetükbe.

Előző éjjel ötszáz bivaly várt az itatónál. Mikor megérkeztem, megérezték a víz illatát, és annyira izgatottak lettek, hogy mindenféle félelem nélkül körbevették a járművet.

Mwalua azt követően sietett az állatok segítségére, hogy saját borsóföldjein tapasztalta a klímaváltozás negatív hatásait. Mint fogalmazott, az elmúlt években rendkívül kevés csapadék hullott a régióban.

Nem kapunk annyi esőt, mint egykoron. Tavaly júniusban esett utoljára. Muszáj voltam inni adni az állatoknak, mert úgy éreztem, enélkül elpusztulnak.

A 41 éves férfi természetvédelmi projektbe kezdett. Két utazás között felkeresi a helyi iskolákat, ahol a vadon élő állatokról tart előadásokat a diákoknak.

Mint mondta, itt született, itt nőtt fel, és szenvedélyévé vált a vadon. Szeretné felhívni a figyelmet annak védelmére és hogy a gyerekek később képesek legyenek megvédeni az állatokat.

Elkötelezettségét világszerte elismerik, sőt, gyűjtés is indult a számára. A GoFundMe közösségi finanszírozási platformon mostanáig 68 ezer dollár (átszámítva 20 millió forint!) gyűlt össze. A pénzt Mwalua vízszállítási szolgáltatására fordítják majd. Álma, hogy új, modern teherautót vásárolhasson magának.

Ő pedig addig is kitartóan, fáradságos munkával oltja a szomját kedvenceinek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik