Mozaik

Megmutatják a világ legmélyebb barlangját a magyar kutatók

Megmutatják a világ legmélyebb barlangját a magyar kutatók

2080 méteres mélységben járt az expedíció.

A nemzeti parkok a barlangok hónapját negyedik éve szervezik meg Magyarországon. A márciusi programsorozatban a kezdetektől részt vesz az idén 40 éves Bükki Nemzeti Park, melynek területén 1242 regisztrált barlang található. A nemzeti park ezúttal nem csupán a területén található és látogatható barlangokba, hanem az egri Agria Park Galériájába is várja az érdeklődőket, ahol az Inverse Everest című fotókiállítás tekinthető meg a Föld legmélyebb, 2197 méter mély barlangjáról.

Magyarországon és a világon elsőként a miskolci Herman Ottó Múzeumban mutatták be a magyar expedíció fotóit, ez a tárlat „költözött” most Egerbe, ahol ingyenesen megtekinthető.

A barlang a Mount Everest földalatti megfelelője

A Kaukázus nyugati peremvidékén, a grúziai szakadár államban, Abháziában található az Arabika-masszívum. Az alatta húzódó barlangrendszer 2004 óta tartja a mélységi rekordot. A 2197 m mély Krubera-Voronya-barlangban búvárfelszerelés nélkül maximum a – 2080 m-t lehet elérni. A barlang kutatása jelenleg is zajlik, öthetes nyári nemzetközi expedíciók keretében. A Krubera-Voronya a Mount Everest földalatti megfelelője, ahová lejutni egyszerre presztízs és kihívás.

Magyar kutatók bravúrja

Ismeretsége és híressége ellenére a barlangról korábban nem készült professzionális fotódokumentáció, illetve olyan kiadvány, amely a barlangkutatók és a nagyközönség számára részletesen bemutatná ezt a páratlan földalatti világot. Ezt az embert próbáló feladatot a világon elsőként egy magyar barlangkutató csoport vitte véghez!

Kalandos út a mélységbe

Ambrus Gergely, ifjabb Adamkó Péter, Jager Attila és Tóth Attila 2016. augusztus 1-jén indultak Grúzián keresztül Abháziába, a Krubera-Voronya-barlangba, amely világ legmélyebb barlangja. Előbb terepjáróval, majd később gyalogosan érték el a 2300 méter magasan fekvő nemzetközi barlangkutató tábort. A hozzájuk csatlakozó Fábián Botonddal együtt azzal a céllal szálltak le a barlangba, hogy filmet és fényképeket készítsenek a föld legmélyebb pontjáig vezető kalandos és cseppet sem veszélytelen útjukról.

Ambrus Gergely fotói a felszíni előkészületeken keresztül egészen a -2080 m mélységben elhelyezkedő „Game Over” teremig kísérik végig útjukat és az extrém körülmények között megélt élményeiket.

Fotók: Ambrus Gergely

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik