Mozaik

Hamarosan benépesülnek az európai gólyafalvak

Alapból szeretjük ezeket a madarakat, de ez a látvány már-már lenyűgöző.

Az Euro Natur nevű természetvédelmi szervezet a fehér gólyák élőhelyének védelme érdekében hozta létre az Európai Gólyás Települések Hálózatát Európában.

Fotó: felvidek.ma

A szervezet 1994 óta adományozza az „Európai Gólyafalu ”(European Stork Village) címet az arra érdemes településeknek. A cím elnyerésére jelentkező falvakban többnyire nagy gólyakolóniák élnek, és a helyiek sok időt és energiát fektetnek a fehér gólyák védelmébe. A díj megszerzésének feltétele ugyanakkor nem feltétlenül a legmagasabb számú gólyafészek, hanem inkább a lakosok és a helyi önkormányzat hozzáállása a madarakhoz.

Fotó: hoy.es

Nagybajom, a gólyák városa

A Somogy megyei Nagybajom 1996-ban a cím odaítélésének történetében másodikként kapta meg az elismerést. Amikor a települést 2001-ben várossá avatták, Nagybajom „A gólyák városa” lett, ahol volt olyan év, amikor tizenhat pár gólya fészkelt. Számuk 2016-ra hatra csökkent. A madarak jórészt a főutca mentén sorakozó villanyoszlopokra rakott fészkekben költenek. Csak érdekességként: a szerbiai Bánátban elterülő, Nagybecskerekhez tartozó Tiszatarróson tavaly 36 gólyapár fészkelt.

Fotó: euronature.com

A hálózat tagjainak képviselői 2004 óta évente találkoznak az egyik “gólyás településen”, keresve a gólyák védelmének lehetőségeit. Erre azért is van nagy szükség, mert az emberi tevékenység következtében megváltoznak a gólyák szokásai, és csökken élőhelyük nagysága.

A legutóbbi ilyen találkozóra 2016-ban Nagybajomban került sor.

Hamarosan benépesülnek az európai gólyafalvak 4
Fotó: Facebook

Európai gólyafalvak

Čigoč (Horvátország), Nagybajom Magyarország), Rühstädt (Németország), Malpartida de Cáceres (Spanyolország), Andrid (Románia), Mala and Velika Polana (Szlovénia), Tykocin (Lengyelország), Marchegg (Ausztria), Belozem (Bulgária), Altreu (Svájc), Eskikaraağaç (Törökország), Češinovo-Obleševo (Macedónia) Buzica (Szlovákia), Taraš (Szerbia), Poros (Görögország).

A fotókon nagyon jól látszik, milyen fantasztikus látványt nyújtanak a gólyakolóniák. Sokáig már nem kell várni a hosszú telelésükből érkező madarakra: többségük elkezdte vonulását hazafelé. Hamarosan benépesülnek a fészkek, a turisták pedig csodájára járnak majd a gólyafalvaknak.

Címfotó: nagybajom.hu

Olvasói sztorik