Mozaik

Adótorony csúfíthatja el a Salgói vár környékét

Salgótarján önkormányzata tiltakozik a tervezet ellen.

A Magyar Telekom Nyrt. Salgóbánya településrészen, Salgótarján közigazgatási területén egy 30 méter magas mobiltelefon torony építését tervezi.

A salgóbányai adótorony telepítésének ügye nem a salgótarjáni önkormányzat illetékessége, hanem a Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivataláé. A hivatalos engedélyeztetési folyamat március 2-án megkezdődött.

A  helyi lakosság március 23-ig véleményezhet

Észak-Magyarország páratlan szépségű tájegysége, a Karancs-Medves régió természeti környezete és panorámája sérülne örökre az adótorony építésével. Salgó és Somoskő várának kettőse, a Boszorkánykő szintén vulkáni bazaltkúpja és a környező hegyes-erdős vidék (beleértve az európai unikumnak számító Medves-fennsík) páratlan látképe mind-mind olyan egyedülálló kulturális és természeti kincs, melyet egy for profit szolgáltató sablongyártású adótornyával nem szabad, sőt bűn elcsúfítani – olvasható abban a petícióban , amihez bárki csatlakozhat, aki ellenzi az adótorony létesítését.

Fotó: MTI/Komka Péter – A salgói vár a somoskői várból fényképezve

Salgótarján önkormányzata a város weboldalán az alábbi közleményt tette közzé:

Szeretnénk a lakossággal tudatni, hogy Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata ELUTASÍTJA, hogy az adótornyot Salgótarján páratlan szépségű természeti környezetének elrondításával építsék meg! Kérjük tisztelettel az építtető céget és a járási hivatalt, hogy keressenek olyan alternatív lehetőséget a szolgáltatás bővítéséhez, amely nem rombolja Salgótarján természeti értékeit! Egyúttal kérjük a lakosságot, minél több véleményt juttassanak el a járási hivatalhoz, hogy megakadályozzuk az ilyen formában történő telepítés engedélyezését!

Cikkünk megjelenése után a Magyar Telekom Kommunikációs Igazgatósága az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:

Jelenleg a megfelelő színvonalú lefedettség nem biztosítható a Magyar Telekom meglévő bázisállomásairól, ezért Salgóbánya településrészre új bázisállomás telepítése szükséges, hogy ügyfeleink, a város lakói számára jó minőségű szolgáltatást nyújthassunk. A helyszíni vizsgálatkor kiderült, hogy megfelelő elhelyezkedésű és magasságú meglévő építmény nem található a környéken, így a minőségi szolgáltatás biztosítása érdekében egy optimális magasságú adótorony építése szükséges. A kiválasztott helyszín megfelel a vele szemben támasztott technikai, műszaki, környezetvédelmi és jogszabályi feltételeknek, ezért elindult rá a tervezési és engedélyeztetési eljárás. Azonban az engedélyezetési eljárás során felmerült vélemények és tiltakozások miatt a Magyar Telekom az építést felfüggeszti, és nyitott az egyeztetésre egy minden fél számára elfogadható kompromisszumos megoldás érdekében.

 

Kiemelt fotó: Novohrad-Nógrád Geopark

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik