Mozaik

Adótorony csúfíthatja el a Salgói vár környékét

Salgótarján önkormányzata tiltakozik a tervezet ellen.

A Magyar Telekom Nyrt. Salgóbánya településrészen, Salgótarján közigazgatási területén egy 30 méter magas mobiltelefon torony építését tervezi.

A salgóbányai adótorony telepítésének ügye nem a salgótarjáni önkormányzat illetékessége, hanem a Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivataláé. A hivatalos engedélyeztetési folyamat március 2-án megkezdődött.

A  helyi lakosság március 23-ig véleményezhet

Észak-Magyarország páratlan szépségű tájegysége, a Karancs-Medves régió természeti környezete és panorámája sérülne örökre az adótorony építésével. Salgó és Somoskő várának kettőse, a Boszorkánykő szintén vulkáni bazaltkúpja és a környező hegyes-erdős vidék (beleértve az európai unikumnak számító Medves-fennsík) páratlan látképe mind-mind olyan egyedülálló kulturális és természeti kincs, melyet egy for profit szolgáltató sablongyártású adótornyával nem szabad, sőt bűn elcsúfítani – olvasható abban a petícióban , amihez bárki csatlakozhat, aki ellenzi az adótorony létesítését.

Fotó: MTI/Komka Péter – A salgói vár a somoskői várból fényképezve

Salgótarján önkormányzata a város weboldalán az alábbi közleményt tette közzé:

Szeretnénk a lakossággal tudatni, hogy Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata ELUTASÍTJA, hogy az adótornyot Salgótarján páratlan szépségű természeti környezetének elrondításával építsék meg! Kérjük tisztelettel az építtető céget és a járási hivatalt, hogy keressenek olyan alternatív lehetőséget a szolgáltatás bővítéséhez, amely nem rombolja Salgótarján természeti értékeit! Egyúttal kérjük a lakosságot, minél több véleményt juttassanak el a járási hivatalhoz, hogy megakadályozzuk az ilyen formában történő telepítés engedélyezését!

Cikkünk megjelenése után a Magyar Telekom Kommunikációs Igazgatósága az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:

Jelenleg a megfelelő színvonalú lefedettség nem biztosítható a Magyar Telekom meglévő bázisállomásairól, ezért Salgóbánya településrészre új bázisállomás telepítése szükséges, hogy ügyfeleink, a város lakói számára jó minőségű szolgáltatást nyújthassunk. A helyszíni vizsgálatkor kiderült, hogy megfelelő elhelyezkedésű és magasságú meglévő építmény nem található a környéken, így a minőségi szolgáltatás biztosítása érdekében egy optimális magasságú adótorony építése szükséges. A kiválasztott helyszín megfelel a vele szemben támasztott technikai, műszaki, környezetvédelmi és jogszabályi feltételeknek, ezért elindult rá a tervezési és engedélyeztetési eljárás. Azonban az engedélyezetési eljárás során felmerült vélemények és tiltakozások miatt a Magyar Telekom az építést felfüggeszti, és nyitott az egyeztetésre egy minden fél számára elfogadható kompromisszumos megoldás érdekében.

 

Kiemelt fotó: Novohrad-Nógrád Geopark

Nagyjából 90 kilogrammos, ellipszis alakú, tud döntéseket hozni és alkalmas nyersanyagok, fémek kutatására, és földalatti bányák feltérképezésére is, mindezt víz alatti környezetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.