Mozaik

450 éves a csíksomlyói búcsú

Idén is több százezer zarándokot várnak az összmagyarság eseményére, a jubileumi búcsúra.

csíksomlyói búcsú a székelyek 1567-ben kezdett, katolikus hitük megvédéséért hálát adó fogadalmi zarándoklata, amely 1990-től kezdődően mára az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált.

Fotó: MTI

Az idei búcsúra 2017. június 2-4. között kerül sor.

Június 2-án, pénteken az este 19 órakor kezdődő szentmise nyitja meg a pünkösdi búcsút Csíksomlyón, amelyet a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás követ.

Fotó: MTI

Június 3-án, szombaton a főpapság vezetésével 10.30-kor indul a hívők menete a csíksomlyói ferences kolostor elől. Az ünnepi szentmisére 12.30-tól a Hármashalom oltárnál – a Kis- és Nagysomlyó hegyek közötti Nyeregben – kerül sor. 19 órakor szentmise lesz a kegytemplomban, melyet újabb éjszakai virrasztás követ.

Fotó: MTI

450 éves legenda

A legenda szerint 1567 pünkösd szombatján János Zsigmond nagy sereggel érkezett Csíkba, hogy érvényt szerezzen akaratának. A katolikusok István gyergyóalfalvi plébános vezetésével ekkor Csíksomlyón gyülekeztek. A Tolvajos-tetői ütközet alatt az asszonyok, a gyermekek és az öregek a csíksomlyói templomban imádkoztak, kérve a Szűzanya közbenjárását, segítségét. A hagyomány szerint legyőzték a fejedelem seregét, azóta e győzelem emlékére rendezik meg minden évben a pünkösdi búcsút.

Az évfordulóra Zarándoklat címmel művészeti albumot jelentet meg a Sövér Elek Alapítvány. Csíksomlyón rendszeresen szerveznek művésztáborokat. A tavalyi esemény tematikáját a pünkösdi búcsú adta, ahol ötven alkotás született. A készülő albumban több mint kéttucatnyi művész alkotásaiban vall arról, hogy mit jelent számára a zarándoklat, és az az út , amelyre 1567-ben az alfaluban szolgáló István pap lépett híveitől követve.

Címfotó: Facebook/Sövér Elek Alapítvány

Olvasói sztorik