Mozaik

Eladó a magyarországi kastélyok ékköve

1,55 milliárd forintért kínálják.

Az ingatlanos weboldalak kínálatában nemcsak új építésű vagy éppen felújítandó lakásokat találunk, hanem a történelem élő darabjait is. Manapság szép számmal kínálnak eladásra olyan kastélyokat, amelyek történelme messzire, több száz évvel ezelőttre nyúlik vissza – derül ki a hirado.hu összeállításából.

Több mint 300 kastély keresi gazdáját Magyarországon az ingatlan.com internetes oldalon. Itt azért ne a tipikus kastélyképet képzeljük magunk elé, bár olyan is bőven akad közöttük. A legdrágább kastély 7,8 milliárd forintot ér, míg a legolcsóbb ára a 8 milliót sem éri el.

A legtöbb kastélyt Budapesten és Pest megyében kínálják eladásra, de Fejér, Somogy, Baranya és Vas megye is népszerű felbukkanási helyei a kastélyoknak. A legdrágább kastélyok Budapesten, az Andrássy úton várnak új gazdára. Itt kínálják eladásra 7,8 milliárd forintért a legdrágább „kastélyt”, a volt köztársasági elnöki rezidenciát, a Tildy palotát.

Az összeállításból kiderül, hogy eladó a magyarországi kastélyok ékköve, a sziráki kastélyszálló is

A Teleki-Degenfeld kastély a Cserhát helység lábánál, Budapesttől 75 km-re fekszik. Az 1748-ban épült kastély az egyik legszebb barokk kastélyok közé tartozik az országban. 1985-től 3 csillagos, 1998-tól 4 csillagos szállodaként működik. 2002-től a világ számos országát átölelő Forever Resorts nemzetközi üdülési láncolat tulajdona. Sok növényritkaságot felvonultató 5 hektáros ősparkja védett.

A kastély az utóbbi évtizedekben számos rangos esemény helyszíne volt. 1985 és 1987 között évente rendeztek benne világnagyságokat felvonultató nemzetközi sakkversenyeket, világbajnoki zónaközi döntőket, 2002-ben pedig a Visegrádi négyek igazságügy miniszterei tanácskozásának adott helyet.

A Nógrád megyében lévő történelmi hagyományokkal rendelkező ingatlanért 1,55 milliárd forintot kérnek. A kastély alapterülete több mint 48 ezer, telekterülete 83 ezer négyzetméter. A kastélyszálló az eladási szándék ellenére teljes kapacitással üzemel.

Fotók: Facebook/Sziráki Kastélyszálló

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik