Virágzó vidékünk

Nemzeti emlékhellyé avatták a nagycenki kastélyt

Magyarországon összesen 17 nemzeti emlékhely található.

Nemzeti emlékhellyé avatták a nagycenki Széchenyi-kastélyt: az ezt jelképező sztélét a Széchenyi István születésének 225. évfordulóján rendezett szerdai ünnepségsorozat keretében leplezték le.

Amikor Nagycenken fejet hajtunk, akkor a múltunknak, a jelenünknek és a jövőnek alkotó emberek előtt tisztelgünk – fogalmazott Aczél Eszter, a Széchenyi István Emlékmúzeum vezetője az avatón.

Kiemelte, hogy Széchényi Ferenc itt őrizte azt az ősgyűjteményt, amely a Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár alapját adta. Széchenyi István pedig birtokai egyéves jövedelmének felajánlásával letette a Magyar Tudományos Akadémia alapjait.

Történelmi emlékhelyek - A nagycenki Széchenyi-kastély
A kastély parkja

Nemzeti emlékhelyek

Magyarországon a nagycenki Széchenyi-kastéllyal együtt – amely korábban történelmi emlékhely volt – összesen 17 nemzeti emlékhely található. A nemzeti emlékhelyek történelmünk legfontosabb helyszínei, az emlékezet szimbolikus és valóságos terei. Lehetőséget adnak arra, hogy az oda látogatók megtapasztalhassák a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit és dicső pillanatait is – írta az MTI.

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által állíttatott, háromszög alakú sztélén, amelyet Zsigmond Attila tervezett, egy rövid ismertető olvasható a hely történelmi szerepéről magyar és angol nyelven.

Fotók: MTI – Nyikos Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik