Mozaik

Gólyacsapat támadt egy bekamerázott fészekre

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 04. 14. 16:08

Valóságos csatajeleneteket közvetített az erdélyi Magyarfenesen felszerelt kamera.
Korábban a témában:

A Kolozsvártól mintegy 20 kilométerre fekvő falu egyetlen gólyafészkére az Apáthy István Egyesület és a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Biológia és Ökológia Intézete szerelt webkamerát a hét elején, amelynek képeit a clujbird.ro honlapon közvetítik. A magyar, román és angol nyelvű honlap működtetői az élőképek mellett rövid bejegyzésekben is rögzítik a gólyafészek eseményeit.

Két támadás a fészek ellen

A beszámoló szerint a magyarfenesi gólyafészekbe március 22-én tért vissza a hím gólya, és több mint két héttel később, április 8-án érkezett melléje a tojó. A fészekben április 11-én hajnalban jelent meg az első tojás, de ez a fészket elfoglalni próbáló idegen gólyákkal vívott csata közben április 12-én este kiesett a fészekből. Csütörtök délelőtt mintegy 10 tagú gólyacsapattól védte meg erős kelepeléssel a fészket a magyarfenesi gólyapár.

Könnyebb elfoglalni egy jó fészket, mint újat építeni. A jobb helyekért mindig nagy a csata. A jobb fészkek általában egy olyan táplálkozóhely középpontjában vannak, ahol könnyű sok fiókát felnevelni. Minden gólyának az a végső célja, hogy a saját szaporodási sikerét maximalizálja – mondta a gólyamegfigyelés szakmai vezetője, Szabó D. Zoltán biológus.

A gólyák közötti csatajelenetek egyébként gyakoriak a fészkek körül. A gólyák hároméves korukra lesznek ivarérettek, ekkor jönnek vissza először Afrikából a kikelési helyük környékére. Ha nem találnak fészkelőhelyet vagy párt maguknak, kisebb-nagyobb csapatokba verődve kóborolnak – írta az MTI.

Fotók: clujbird.ro

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Zagorie, 2017. december 13.
A Geminidák meteorraj a Minszktõl mintegy 110 km-re fekvõ Zagorie felett 2017. december 13-án. (MTI/EPA/Taccjána Zenkovics)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.