Mozaik

Nagy dózisú idegmérget találtak olasz importból származó újhagymában

Egészségügyi kockázatot nem jelent, de az ügyben eljárást indítottak.

Klórpirifosz rovarölő szer jelenlétét mutatta ki határérték feletti mennyiségben olasz származású újhagymában a NÉBIH laboratóriuma. 

A mintát egy vasvári SPAR boltban vette a hatóság. A termékben 0,45 mg/kg mennyiségben (határérték: 0,05 mg/kg) mértek klórpirifoszt. Fontos, hogy a kimutatott növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot. A hatósági eljárás folyamatban van.

Klórpirifosz = idegtoxin

Az idegtoxinok közé sorolt klórpirifosz károsíthatja a magzatok, csecsemők agyi, idegrendszeri fejlődését, visszafordíthatatlan mentális károsodásokhoz vezethet. A Dél-Európából, illetve a mediterrán térség országaiból jövő termékekben gyakran mutatnak ki klórpirifoszt, ezért javasolt fenntarthatósági szempontból hazai idény zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

Szennyezett élelmiszerek Európában

Fotó: Wikimedia Commons

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) napokban közzétett jelentése szerint az európai élelmiszerek 47 százaléka növényvédőszer-maradványokkal szennyezett. A minták 2,8 százaléka nem is felelt meg a kontinensen előírt normáknak, ami arányát tekintve nem sok, összesen viszont 2366 darab terméket jelent. A leginkább szennyezett termék a brokkoli volt, mert itt találtak legtöbbször határértéket meghaladó vegyszermaradványt. Minden második banán tartalmazott többféle kemikáliát határérték alatti mennyiségben, és volt olyan török szőlőminta, amelyben 19-féle szer maradványát fedezték fel – írta az agrarszektor.hu.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik