Mozaik

Pirkadat előtt érkeznek a májusi hullócsillagok

Az Éta Aquaridákat csak a korán kelők láthatják.

Jó hír az égi jelenségek megfigyelőinek, hogy május első napjaiban az Éta Aquaridák raja a kora hajnali órákban ad hullócsillagokat. Ezek különlegessége, hogy a Halley üstökös porából származnak, így közvetve azok is megnézhetik a híres üstököst, akinek 1986-ban nem volt rá lehetőségük – írta a National Geographic.

A csillagkép hajnal 2 után kel fel, így a hullócsillagokat is ekkortól érdemes keresni. Ilyenkor hosszú utat jár be az égen egy-egy hullócsillag: a korábbi észlelésekből kitűnik, hogy az Éta Aquaridák közel egyharmada maradandó, egy másodpercnél is tovább látható, fényes meteornyomot eredményez. Nem ritka, hogy a keleti égbolt aljáról egészen a zenitig száguld át felettünk!

Harmincöt perces expozíciós idővel készített felvétel egy meteorrajról a Szkopjétól mintegy 40 km-re, délnyugatra található Karadzica-hegy felett 2015. november 7-én hajnalban. -MTI/EPA/Georgi Licovski

A raj maximuma május 6-án hajnalban lesz. A legtöbb meteorrajjal ellentétben nem csak ekkor, hanem az ezt megelőző és ezt követő hajnalokon is láthatunk szép meteorokat. A megfigyelésre május első hete a legalkalmasabb a növekvő és egyre később lenyugodó, zavaró fényű Hold miatt.

Kiemelt kép: Egy meteor látszik az égbolton Tés község két szélmalma felett 2015. augusztus 13-án. Fotó: MTI – Komka Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik