Mozaik

A “százholdas pagony”, Micimackó csodás erdeje a valóságban is létezik

1925-ben Alan Alexander Milne, ismertebb nevén A. A. Milne vásárolt egy telket közvetlenül a Londontól alig hetven kilométerre található Ashdown Forest közelében. Családjával tavasszal és nyáron itt töltötték a hétvégéket.

A következő évben kiadta a Micimackó első kötetét, aminek főszereplője később a történelem egyik legszerethetőbb irodalmi karakterévé nőtte ki magát.

Azt sokan tudják, hogy Milne a mesét fia és fia játékai alapján írta, arról viszont már valószínűleg kevesebben hallottak, hogy a helyszínt a fent említett Ashdown Forest egy része, a ténylegesen létező ötszáz holdas pagony adta.

E. H. Shepard, a könyv illusztrátora többször is járt a mesében száz holdas pagonyra keresztelt területen, hogy megtekintse annak földrajzi adottságait és megihlesse a szelleme.

Az erdőben természetesen van egy híd is, ahol ki lehet próbálni a botjátékot, amivel a történet szerint Micimackóék gyakran ütötték el az időt.

Ennek lényege, hogy a két játékos egy időben beledob a folyóba egy fadarabot, hogy meglássák, kiét sodorja gyorsabban a víz.

A hidat eredetileg 1907-ben építették, majd 1999-ben felújították. Gyakran nincs is bot a környékén, annyira népszerű a játék az évi egymillió látogató körében.

Híd a valóságban

Híd a mesében

A rengeteg megőrizte régi varázsát azáltal, hogy teljesen kiszorítják a kereskedelmi vállalatokat onnan. Csak egy Micimackóhoz köthető üzlet található a fák sűrűjében, amit a Disney üzemeltet.

Fotó: ashdownforest

A pagony egyébként Milne korában még pusztaság volt alacsonyan növő cserjékkel, és mivel az efféle élőhelyek veszélyeztetettebbek a trópusi esőerdőknél, az Európai Unió védelme és finanszírozása alatt áll.

Galéria
Fotó: ashdownforest

A megőrzési folyamat érdekes, hiszen legeltető állatokkal próbálják meg elérni, hogy újra régi fényében tündököljön Milne alkotóhelye. Gyakran kontrollált erdőtüzeket is végrehajtanak, ami bár a helyiek nemtetszését váltja ki, csak így tarthatják fent az a cserjés állapotot, ami az író megihlette.

És ha már Micimackó, ide kattintva elolvashatod a csacsi öreg medve legbölcsebb gondolatait.

(Atlas Obscura)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik