Mozaik

Falvak ünneplik a férfit, akinek 36 évébe telt, hogy vízhez juttassa az embereket

Egy igaz történet, ami talán egy legenda megvalósulása is egyben. Akár így van, akár másként, egy biztos, méltán érdemel elismerést a történet főszereplője.

Falujának életkörülményeit szerette volna jobbá tenni a kínai Huang Dafa, aki kitartásával és elszántságával megvalósította azt, ami talán sokaknak nem sikerülne. Guizhou tartomány valószínű méltán büszke rá: 36 év kitartó munkájával, három hegyen átívelve, 10 kilométernyi csatornát épített, hogy vízhez és ezáltal jobb élethez juttassa  faluja lakóit.

A legenda

A Yu Gong kínai legenda egy öregemberről szól, akinek házát két hegy választotta el a legközelebbi falutól. Így elkezdett ásni, hogy közvetlen utat teremtsen a faluba. Az emberek gúnyolódtak, és hiábavaló erőfeszítésnek nevezték, de azt válaszolta, hogy az istenek, ha szükséges, akkor megmozgatják a hegyeket, és megtisztítják az utat is Yu Gong-nak. Mára szállóigévé vált a mondás, vagyis a “yu gong yi shan”, azaz “az öregember, aki képes mozgatni a hegyeket” , ami azt jelenti, hogy elszántsággal és kellő ambícióval mindenre képesek vagyunk, mert az istenek segítik az ilyen embereket.

Fotó: VCG

1959-ben kezdődött a munka, és 36 évig tartott

Miközben a mitikus Yu Gongot az isteni beavatkozás segítette, Huang Dafa, Caowang falu vezetője csak a kitartására és a meggyőzés erejére támaszkodhatott, hogy a három karsztos hegyen keresztül meg tudja építeni a hosszú vízi csatornát.  Ma már a falu folyamatos vízellátása biztosított, és ősi mítoszuk megvalósulását ünneplik.
A lenyűgöző vízi csatorna előtt a szárazság oly mértékű volt, hogy  Caowang környékén szinte egész évben repedezett talaj és a kevés ivóvíz nehezítette az itt élők mindennapjait. Csupán egyetlen kút maradt, ami a vízellátást biztosította, így az embereknek csak annyi víz jutott, amennyire minimálisan szükségük volt.

Fotó: VCG

Ahogyan a helyi vezetők nyilatkoztak:

Az öntözés szóba sem jöhetett, így a számunkra fontos rizstermelés komoly problémát és nehézséget jelentett. Ezek a körülmények motiváltak minket, és komoly megoldást kerestünk.

A közelben nem találtak lehetőséget, ezért Dafa próbálta meggyőzni a falut, hogy ha vizet szeretnének, akkor a néhány kilométerre lévő  Yebiao faluból kell megoldaniuk, amit 3 hegy választott el a falujuktól.

23 évesen bátran, elszántan

Az emberek lehetetlennek tartották az megvalósítást, de Dafa hitt benne. Meggyőzött néhány fiatalembert, és elkezdtek dolgozni a csatorna kialakításán. Bár ekkor még csak 23 éves volt, mégis példát kellett mutatnia, ezért vállalta a legnehezebb és legveszélyesebb feladatok is.

Én voltam az egyetlen, aki egy 300 méter magas szikla tetején lévő fa törzséhez kötve ugrottam le a kőfal peremére. Ha én nem vállalom, akkor  senki más nem merte volna.

Fotó:VCG

A munkát vállaló falubeliek 10 évet töltöttek egy 100 méteres alagútban, napközben dolgoztak, éjszaka pedig a hegycsúcson kialakított alagút volt a szállásuk. A kéziszerszámokkal végzett kemény fizikai munka felőrölte az embereket, ráadásul vizet sem találtak. Dafanak rá kellett jönnie, hogy szükségük van vízrajzi és öntözéssel kapcsolatos ismeretekre, ezért a munkát beszüntetve néhány évet a vízrendszerek tanulmányozásával töltött. Az 1990-es évek elején tért vissza a faluba és újult erővel folytatták a munkát.

Fotó:VCG

Ma már 1 200 ember élvezi a hömpölygő vizet

1995-ben készült el véglegesen a sokak által várt vízmeder. A 7,2 km hosszú vízcsatornából és a 2,2 km hosszú öntözőcsatornából ma már Caowangba áramlik a víz. Mesterének tiszteletére Dávid-csatorna névre keresztelték.

A 82 éves Huang Dafa a közelmúltban így nyilatkozott:

Elhatároztam, hogy vizet hozok Caowangba. Az emberek már rengeteg étellel rendelkeznek, a teli gyomor pedig a nyugalmat jelenti.

Hozzátette azt is:

Ha valamit meg tudunk tenni fejlődés érdekében, akkor tegyük meg. Nem szabad várnunk arra, hogy a dolgok majd megtörténnek.

A lenyűgöző vízi csatornát 3 falu, azaz 1200 ember élvezi, akik a víz segítségével, az egykori 25 ezer kilogrammról évente 400 ezer kilogrammra növelték a rizstermelést.

Via/ Odditycentral

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik