Mozaik

Háromméteres a világ legrövidebb nemzetközi hídja

Az Abrilongo patak választja el egymástól a spanyol La Codosera és a portugál Arronches faluját. Itt épült meg a világ legkisebb nemzetközi hídja, melynek küldetése nem más, mint a folyó megmentése és a két fél közötti kommunikáció biztosítása.
Korábban a témában:

Az El Marco híd 3,2 méter hosszú és 1,45 méter széles, de a maga módján luxusnak számít.

Anno egy deszkahíd állt itt, amit a szomszédos települések építettek meg, de gyakran víz alá került a nagy mennyiségű csapadék miatt.

A kilencvenes években néhány fémlemezzel és korlátokkal próbálták meg biztonságosabbá tenni az országok közti átjárót, mígnem 2008-ban Arronches városi kamarája úgy döntött, hogy uniós pénzen korszerűbb, szilárdabb hidat épít. Bár hivatalosan gyalogátkelőként szolgál, motorkerékpárral is lehet közlekedni rajta.

Régen, mikor még Spanyolország és Portugália nem képezték az Európai Unió részét, az El Marco a csempészek fellegvára volt, a polgárőrség pedig szemet hunyt tevékenységük felett.

Fotó: Wikimmedia Commons

A hatóságok által tolerált bűnözés viszont az Unióval és Schengennel megszűnt létezni. 

Mindkét faluban kereskedők éltek, számuk körülbelül 250-re volt tehető. A portugál oldalon kávét és törölközőt, a spanyol részen késeket és bort árusítottak. Ügyfeleik a határ mindkét oldalán turisták voltak, akik a népszerű hídon átjutva keresték fel őket.

Ezek a források lehetővé tették a társadalmilag és gazdaságilag szegényebb régiók lakóinak, hogy a fejlődés útjára lépjenek. Csakhogy 1994-ben, amikor a schengeni szerződés hatályba lépett, a biznisz összeomlott, az utolsó döfést pedig az euró 2002-es bevezetése jelentette a helyieknek.

A kölcsönös jó kapcsolat ezzel együtt sem múlt el a két falu között, mostanáig kommunikálnak egymással a portuñol nyelv használatával. A lakók a régió adottságait kihasználva főként a gesztenye-, olíva-, tölgy- és parafák adta lehetőségekből élnek.

(via, via, via)

Kommentek

This picture taken on November 8, 2016 shows Andatu, a Sumatran rhino, one of the rarest large mammals on earth, at the Rhino Sanctuary at Way Kambas National Park in eastern Sumatra. - There are no more than 100 left on the entire planet and Andatu -- a four-year old male -- is one of the last remaining hopes for the future of the species. He is part of a special breeding programme at Way Kambas National Park in eastern Sumatra that is trying to save this critically endangered species from disappearing forever. (Photo by GOH CHAI HIN / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.