Mozaik

Megjegyzik a hollók, ha átveri őket valaki

Kutyáink csak még nagyobb izgalomba jönnek, ha úgy teszünk, mintha eldobnánk a labdát. Egy friss osztrák kutatás szerint viszont a hollók ennél büszkébb állatok.

A hollókról korábban is tudni vélték, hogy rendkívül kifinomult az emlékezetük, ezért a szakértők most megpróbálták tesztelni a memóriájukat kölcsönös interakciók által.

A tudósok kilenc madarat képeztek ki a cserekereskedelemre. Egész pontosan egy szelet kenyérért kaptak egy általuk jóval inkább kedvelt sajtdarabot. 

Miután mindegyik hollót betanították a folyamatra, elkezdődött a teszt. Az állatokat egy tisztességtelen, majd egy tisztességes emberhez küldték. Előbbi, mikor megkapta a kenyérfalatot, a madár előtt fogyasztotta el a sajtot, ahelyett, hogy odaadta volna a jószágnak.

A hollók frusztráltan reagáltak az emberi magatartására. Fokozott aktivitást mutattak, hangoskodtak és a kenyeret vagy elfogyasztották vagy rejtekhelyükre vitték, ami az átverésre adott egyértelmű reakciójuk volt. És ki hibáztatná őket?

Megértik a belépni tilos táblát az IQ-bajnok varjak
Nem tudnak olvasni, mégis megértik a figyelmeztető jelzéseket az intelligenciájukról híres madarak.

A folytatásban a madaraknak megvolt a választása, hogy melyik emberhez menjenek. Két nap múlva többségük a tisztességes tagot választotta, majd harminc nap elteltével, a következő tesztnél továbbra sem voltak hajlandóak a tisztességtelenhez repülni.

A kutatás szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a hollók egyetlen együttműködésen alapuló interakcióra is képesek emlékezni, és memóriájukban az élményt legalább egy hónapig elraktározzák.

Messze földön híres a holló intelligenciája
A holló a világ egyik legokosabb állata. Intelligenciája vetekszik a delfinével és a csimpánzéval.

Megjegyezték, hogy a pórul járt hollókat egyszer sem kényszerítették a kutatásban való részvételre, továbbá amikor zavartságot vagy ellenállást mutattak, azonnal leállították a kísérletet.

Nyilván nem szerették volna, ha mindenkit megutálnak közülük a madarak.

(Animal Behaviour, kiemelt kép: Thinkstock)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik