Mozaik

Ezek a világ legbámulatosabb szökőkútjai

Spanyolországtól egészen Thaiföldig számtalan szökőkút kápráztatja el turisták százezreit. Nem könnyű a választás, de megpróbáltuk összeszedni a legszebbeket.

Vízhajó szökőkút – Valencia, Spanyolország

A spanyolul Fuente del Barco de Agua névre hallgató műremek a Playa de la Malvarrosa strandon található, és egy vízben úszó vitorlás illúzióját kelti. Hasonló szökőkutak egyébként Izraelben és Portugáliában is vannak.

Banpo-híd – Szöul, Dél-Korea

A hatalmas szökőkút-híd Szöul egyik legnépszerűbb turista látványossága. A nem mindennapi vízsugárhoz másodpercenként 190 tonna vízre van szükség, melyet a folyóból nyer a híd öntözőrendszere. A híd nappal azért gyönyörű, mert a napfényben gyakori a szivárvány, éjszaka pedig a kivilágítás teszi különlegessé.

Mágikus csap – Cadiz, Spanyolország

A szökőkút első ránézésre olyan, mintha a levegőben lebegne, de ha közelebb megyünk hozzá látszik, hogy egy csövet elrejtettek a vízsugár közepén. Mindazonáltal így is elég szuperül néz ki.

Örvény szökőkút avagy Kharübdisz – Sunderland, Anglia

A William Pye művész által 2000-ben épített szökőkút a görög mitológiából ismert Kharübdiszről kapta a nevét, aki egy tengerszoros egyik oldalán élt, szemben egy sziklaüreggel, amelyben pedig Szkülla tanyázott. A nimfát azonban szörnnyé változtatta Zeusz, mert Gérüón marhacsordájából ellopott és megevett egy állatot, holott azokat Héraklésznek sértetlenül kellett volna leszállítani. Pye később Ománban és Brazíliában is alkotott hasonló szökőkutat.

Az óriás – Wattens, Ausztria

Wattensben található a Swarowski Kristálymúzeum, amit az osztrák cég megalapításának századik évfordulóján nyitottak meg 1995-ben. A bejáratnál egy teljesen egyedi természetes szobor fogadja a látogatókat, ami egyben egy zseniális szökőkút is.

Megnyílt Európa első sörszökőkútja
A turisztikai látványossággal a kulturált sörfogyasztást szeretnék népszerűsíteni.

A Trevi-kút – Róma, Olaszország

A Trevi-kút (olaszul: Fontana di Trevi) Róma egyik legnagyobb és világszinten legismertebb szökőkútja. A barokk szökőkutat a 17. században építette Niccolò Salvi a Poli-palota déli homlokzatán. Érdekesség, hogy csak tavaly 400 millió forintnak megfelelő összeget dobtak a turisták a kútba.

A búvárok szökőkútja – Dubai, Egyesült Arab Emírségek

A 24 méter magas, négy emelet átívelő szökőkút 2009 óta üzemel Dubai egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában. Különlegességét a búvárszobrok adják.

Mosaïcultures Internationales – Montréal, Kanada

A Mosaïcultures Internationales egy 1998-ban létrehozott nonprofit szervezet, amely mozaikművészeti kiállítások megtervezésével, szervezésével és karbantartásával foglalkozik. A világ legrangosabb kertművészeti versenyének tartott megmérettetésén megmutatkozik a mozaikkultúra sokszínűsége. Remek példa erre a Mother Earth névre keresztelt szökőkút, ami 2013-ban készült.

Bodhisattva Avalokiteshvara szökőkút – az ősi város, Thaiföld

A hihetetlenül díszes szökőkút a Thaiföld legnevezetesebb emlékeinek helyt adó Mueang Boran városában található. Ez a világ legnagyobb kültéri múzeuma.

Mágikus szökőkút – Barcelona, Spanyolország

A Montjuic dombon található Mágikus Szökőkút vagy más néven a táncoló varázskút, Carles Buigas tervei alapján készült, az 1929-es barcelonai világkiállítás alkalmából. A projekten háromezer ember dolgozott, akik nem egészen egy év alatt megalkották a szökőkutat.

(via Bored Panda)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik