Egy franciaországi kirándulás soha nem érhet véget anélkül, hogy megkóstolnánk a függőséget okozó sajtkülönlegességeik egyikét. Csakhogy az egyik legjellegzetesebb, legismertebb és az egyik, ha nem a legfinomabb sajt kifogyóban van.
A Bloomberg június elején számolt be róla, hogy hamarosan eltűnhet a boltok polcairól a camembert, de a korábbi hírekkel ellentétben nem a termelés gyengeségétől, hanem az elkészítési folyamat nehézségétől miatt lett kérdéses az igazi camembert jövője.
Érdekesség, hogy a camembert egészségügyi kockázatok miatt azért tiltották be az Egyesült Államokban, mert nem pasztőrözött tejet használnak az előállításához.
Visszakanyarodva Franciaország második legnépszerűbb sajtjának sorsához: egyre kevesebb és kevesebb gazda hajlandó végigcsinálni a sajtkészítés bonyolult folyamatát, ha egyáltalán tudja, hogyan is kell csinálni.
A Bloomberg információi szerint a camembert sajtok mindössze egy százaléka készül az eredeti recept szerint, ami azt jelenti, hogy valójában az általunk fogyasztott termékek közel sem állnak az igazihoz.
A szám most még tovább csökkenhet, a sajtkészítéssel foglalkozó nagyvállalatok ugyanis ellehetetlenítik a kézműveseket és olcsóbban előállítható sajtokat dobnak a piacra. Szakértők szerint a normandiai camembert ízétől a textúrájáig mindenben különbözik az utánzatoktól.
Mindent egybevetve, a camembert különböző iterációit továbbra is megtaláljuk majd a boltok polcain, de a 200 éve egy francia gazdaságban létrehozott eredeti, zamatos sajtot évtizedek múlva már nem lesz lehetőségünk megkóstolni.
(Condé Nast Traveler, kiemelt kép: Thinkstock)