Ebben a hőségben az eladó dinnyét is locsolni kell

Tombol a kánikula - és nem csak Magyarországon. Fotóösszeállítás a nagy meleg pillanatairól.

Szombatra a tartós hőség mellett a heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt is csaknem az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Strandolók a kánikulában a fővárosi Lupa-tónál – Fotó: MTI/ Illyés Tibor

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a hőség miatt öt megyére – Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg – másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Budapestre és Pest, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt.

Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 16-22, a legmagasabb hőmérséklet 31-36 fok között várható. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a záporok által érintett területeken átmenetileg jelentősen felfrissülhet a levegő.

Két megye (Vas, Zala) kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat mind a heves zivatarok mind a felhőszakadás veszélye miatt.

Galambok hűsölnek egy szökőkútnál Debrecenben – Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A jelenlegi előrejelzés szerint vasárnap napsütésre, de további csapadékra is számítani lehet. Ezzel együtt marad a hőség, a minimumhőmérséklet 18-23, a maximumhőmérséklet 32-37 fok között alakulhat.

Párakapu Győrben – Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Egy kisfiú hűsíti magát a kánikulában a budapesti Széll Kálmán tér szökőkútjában – Fotó: MTI/Kallos Bea
Szibériai tigris hűsöl a medencéjében a kánikulában a Gyöngyösi Állatkertben – Fotó: MTI/Komka Péter
Egy árus sétál a strandolók között Róma kedvelt fürdőhelyén, a Tirrén-tenger partján fekvő Ostiában Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino
Vízzel locsolják a görögdinnyét egy utcai árus standján Podgoricában a nagy hőségben – Fotó: MTI/EPA/Boris Pejovic
Strandolók a Sárga-tenger partján fekvő kínai Csingtaóban – Fotó: MTI/AP/Chinatopix

Kiemelt kép: Vízzel locsolják a görögdinnyét egy utcai árus standján Podgoricában, ahol nagy hőség tombol – MTI/EPA/Boris Pejovic

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik