Mozaik

Meglátni és szerelembe esni, avagy Provence valóban a szívekhez szól

Sokan mondják, hogy Provencet egyszer mindenkinek látni kell. Igen, látni kell!

Mitől lesz a nyaralás tökéletes? Mi a jó úti cél? Mi a tökéletes kikapcsolódás receptje? Rövid legyen vagy hosszú? Ez a néhány fontos kérdés, ami mindannyiunkban felmerül nyaralás előtt. A Lovászbusz Provence-i utazása bizonyítja, hogy minden kérdésre létezik tökéletes válasz és megoldás. Egy boldog utazás ugyanis felejthetetlen élményekkel gazdagít. És ez a legfontosabb!

Egy Provence-i utazás legszebb élményei

Sanremo

A csodás olasz tengerparti város, a francia határtól 20 km-re fekszik, és igen kedvelt fürdőhely. Világszerte ismert a szegfűiről, rózsáiról és virágpiacáról. Nem véletlenül hívják Sanremót „virágvárosnak”, hiszen gazdasági jólétét nagyrészt a virág- és növénytermesztésnek köszönheti. Gyönyörűen parkosított Napóleon szállodájában töltöttük az első éjszakát. Légkondicionált szobák, vendégszerető, mosolygós személyzet és a helyi ízek tették igen kellemessé az itt töltött órákat.

Éze városa
A turisták gyöngyszeme Nizza és Monaco között található. A  csodálatos sziklafal tetején található falu nem véletlenül a turisták kedvence. Lenyűgöző kilátás nyílik a tengerpartra és a hegyekre, méltán viseli Franciaország egyik legszebb településének címét.  A mai napig megőrizte középkori hangulatát.  Festői utcácskák, kőházak, hangulatos galériák, várromok, kézműves üzletek, és  egzotikus növényekkel büszkélkedő park várja az idelátogatókat. A kisváros csúcspontja a kaktuszokkal, pozsgásokkal és művészi szobrokkal díszített botanikus kert, ami minden élménnyel felér.

Ezen a helyen elfogyasztani egy kávét vagy egy könnyű italt, szavakba nem önthető élmény.

Galéria

Grasse

A parfümgyártás fővárosa, ahol  betekintést nyerhettünk a parfümkészítés múltjába és jelenébe, valamint a gyártás titkaiba. Többek között megtudhattuk, hogy a közvetett munkahelyeket beleértve közel 10 ezer embert foglalkoztat a “gyár”. Ritka illataival, úgymint jázmin, levendula, rózsa, mirtusz, narancsvirág ) nyerte el a világ parfümfővárosa címet. Számtalan illatkompozíciót, többek közt a híres Chanel No. 5-öt is itt készítették. A látnivalók és érdekességek mellett itt képtelenség lett volna kihagyni a vásárlást, úgyhogy illatos táskákkal hagytuk el az épületet. A városban sétálva további csodákkal lettünk gazdagabbak, hiszen Grasse egyedülálló történelmi örökséggel büszkélkedhet, amely ritka példája a középkori építészet fennmaradásának.

A sárga és narancs minden változatában tündöklő, bámulatosan szép város!

Galéria

 

Abbaye de Senanque, a híres apátság

Egy provence-i úton, főként nyári szezonban kihagyhatatlan a levendulával övezett vidékek meglátogatása, tehát nem véletlen, hogy a csoport apja-nagyja, szóval mindenki nagy izgalommal várta ezt a napot. Elsőként a ciszterci rend apátságát, az  Abbaye de Senanque-ot kerestük fel.  A levendula mezőkkel körülölelt több, mint 800 éves kolostort fotókról talán már mindenki ismeri, de élőben látni az valami fantasztikusan lélekemelő érzés volt.

  Kinn és bent is leírhatatlan a látvány! Az apátságot körbeölelő, virágzó levendula liget minden idelátogatót levesz a lábáról.

A meghatottság és a pátosz övez minden lépést az apátság épületében is.  Egyszerű kápolna, melegedő, közösségi terek, és a legszebb a kis kerengő, az ápolt kicsike-kis udvarral. Szinte magunk elé képzelhettük, ahogyan az apátok ide elvonulnak, sétálnak elmélkednek és imádkoznak. Igen, itt érezhetően találkozott  a múlt és jelen, és jó volt leülni, elmélkedni picit.

Galéria

Gordes

Ha valaki látta már  a “Bor, mámor, Provence” című filmet, akkor biztos ismerős ez a település. A középkori kőváros egy csodás kis domboldalon található. A hangulatos terén a templom, eredeti kőépületek és utcák, régi míves cégtáblák, bájos kis éttermek és mosolygó franciák köszöntenek. A látványos házfalak, a virágos ablakok, a hívogató kaspókkal, növényekkel dekorált ajtók láttán nehéz eldönteni, hogy melyik utcácskán induljunk el.  Bármerre mentünk, mind gyönyörű volt. Mint ahogyan az utcák végén elénk táruló panoráma is.

Hagytuk, hogy sodorjanak az élmények, mert itt nem lehet mást tenni. Minden utcasarkon valami csoda tárul az ember elé.

Egy kis szőlő lugassal a kertben, kőasztal székekkel, esetleg medence, panoráma Gordes városára, nyugalom, csend, illatos levegő, kedves emberek.

Galéria

Sault

A levendula-termesztés egyik központja, ahol ámulatból ámulatba estünk az elénk táruló lila mezők látványától. 1-2 helyen muszáj volt megállni, hogy közelről is részesei legyünk a levendularengeteg varázsának. Ha hozzáadjuk az árvalányhaj kíséretet és az illatot, akkor talán erre mondják, hogy maga a földi mennyország. Nehéz volt betelni vele!

VIDEÓ

Lacoste

Ez kis középkori városka mielőtt tévedésbe esnénk, nem a krokodilok élőhelye. A szűk utcácskái a hírhedt/híres Sade márki várához vezetnek, amelynek tulajdonosa jelenleg Pierre Cardin. A városka és a vár manapság romantikus esküvők helyszínéül szolgál. Nem is véletlen.

Camargue

Ez a természetvédelmi terület a fekete bikák, fehér lovak, rózsaszínű flamingók természetes élőhelye. Sólepárlói, rizsföldjei a Rhone folyó deltájában egyedülálló látványossággal szolgálnak.
Első állomásunk Szent Lajos király középkori, 13. századi, fallal és bástyákkal körülvett erőd és kikötővárosa, Aigues-Mortes volt, ahonnan az uralkodó kereszteslovagjaival indult
a  Szentföldre. A városkát kisvonattal is körbeutaztuk, és amennyire megdöbbentő volt látni a 800 éves várfal épségét, legalább annyira lenyűgözött minket a kisváros középkori hangulata.

Galéria

Egy hajókirándulás keretében megcsodálhattuk a környék nagy kikötőjét, és egymás mellett sorakozó hajóit, megnéztük az ország legnagyobb  sólepárlóját, ami helyenként rózsaszínben pompázik, és valóban nem mindennapi. Izgalommal vártuk  a bikatenyésztő farmot is, ahol bepillantást nyerhettünk a viadalra szánt bikák kiválasztásába is. Ezeket a nagyobbrészt vértelen bikaviadalokban, Provance arénáiban használják. Húsuk a provanszi konyha specialitása. Hajókázás közben előtűntek a fehér camargue-i lovak vad csordái és a flamingók is. Mesés kirándulás volt.

A fotó illusztráció

Saintes-Maries de la mer

A tengerpari gyöngyszem  a cigányok Mekkája, ahol igazi különlegesség volt látni Fekete Sárának, a cigányok védőszentjének zarándoktemplomát, a nádtetős fehér falú halászkunyhókat. Ha pedig már tengerparton jártunk, akkor  a jól esett megmártózni a csillogóan szép és kellemesen hullámzó vízben, ott, ahol Van Gogh először látta és festette meg a Földközi-tengert.

Saint-Paul De Vence

Meglátogattuk a gyönyörök dombját is, az egyik legöregebb középkori francia várost, közel Cote d’Azuron lévő Nizzához. A városka minden egyes utcájának vagy házának a köve a történelmet idézi, híres családok tagjai alakították a település arculatát, olyanok, mint az Alziarys vagy a Bernardis-család. Gazdag múltra tekint vissza ez a hely, amiről akár a falak is beszélni tudnának.

Nem véletlenül vált a művészet szinonimájává, hiszen megannyi művésznek adott és ad inspirációt és ihletet.

Híres múzeumairól és művészeti galériáiról, és igen régóta a hírességek kedvenc helye. Festői szépsége, kanyargós utcácskái, patinás kávézói, galériái, sikátorai, szűk lépcsőcskéi lélekbalzsamként hatnak. Valóban minden részében bámulatos. Ezen a helyen meginni egy kávét vagy üdítőt az talán felér egy áldással.

Galéria

Monaco

Ha már útba esett, akkor kár lett volna kihagyni a Forma-1-ről híres és gazdag miniállamot, ami az európai luxus és elegancia fellegvára, a társasági élet központja. A Monacói Hercegséget az Isten is nyaralóparadicsomnak teremtette, hiszen az előkelő élet és a vendégszeretet művészetének szimbóluma. A kisvonatozás és a rövid sétánk lehetővé tette, hogy bepillantsunk a páratlanul szép és pazar város életébe. Megnéztük  a Hercegi palotát, a híres Monte Carlo-i Casinot és a Forma-1 pályát, és tettünk egy csodás sétát a kikötőnél.

Ezen a csodálatos kis területen egyesül a tenger varázsa, a világ legcsodálatosabb kertjeinek romantikája és a hegyek szépsége és a pezsgő élet.

A nagyszerű programokért és a felejthetetlen élményért köszönet a Lovászbusznak. Köszönjük, csodás volt, visszamennénk!

Napsütés és csupa romantika egy álomszép Provence-i otthonban
Napsütés, bor, szerelem, virágok, levendula..., igen, ez Provence.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik