Mozaik

Hőségriadó esetén ezt érdemes tudni a munkavállalóknak

Nem árt, ha tisztában vagyunk a jogainkkal. Ezek a legfontosabb tudnivalók hőségriadó esetén.

Keddtől péntek éjfélig az egész országra kiterjedő, harmadfokú hőségriadót rendelt el Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár.

Munkavédelmi intézkedések hőségriadó esetén

Folyadék

  • Ha a munkahely hőmérséklete meghaladja a 24 Celsius fokot akkor kötelező a védőital biztosítása a dolgozóknak.
  • A folyadék lehet víz és ásványvíz is, de utóbbi nem kötelező. Az ízesített italok esetében vigyázni kell, hogy a cukortartalom ne legyen 4%-nál több.
  • A védőital hőmérséklete maximum 14-16 fokos lehet. Forró közegben, legyen az akár kültéri vagy beltéri akár félóránként is cserélni kell a védőitalt.
  • Folyadékpótlásnál csak alkoholmentes italok jöhetnek szóba.

Pihenés

A pihenőidőket minden órában kell biztosítani a regenerálódáshoz.

  • 28,5 Celsius foknál a nehéz fizikai munkát végzők 15 perc pihenőidőt kapnak óránként.
  • 30,5 Celsius foknál közepesen nehéz fizikai munkát végzők óránként 15 perc pihenőidőt kapnak. A nehéz fizikai munkát végzők már fél órát pihenhetnek.
  • 31,5 Celsius foknál a közepesen nehéz fizikai munkát végzők 30 perc pihenőidőt kapnak óránként a nehéz fizikai munka esetében 45 perc jár.
  •  32,5 Celsius foknál a közepesen nehéz fizikai munkát végzők is 45 perc pihenőidőt kapnak óránként.
  • 32,5 Celsius foknál magasabb hőmérséklet esetén már hővédő ruha is kötelező.

A szabályozásokon túl számos ajánlás is van, amit érdemes betartani. Az első és legfontosabb, hogy bármilyen kötelező öltözet is van a nyári melegben a lengébb ruházat az előnyös, ezért a toleráns munkaadó ezt figyelembe veszi. Az irodai közegben dolgozóknál a szellőztetés rendszeressége vagy a klíma berendezés ellenőrzése is szükséges. A szabad térben dolgozóknál érdemes úgy beosztani a dolgozókat, hogy felváltva menjenek a napfényre. Fel kell hívni a munkavállalók figyelmét arra, hogy fejfájás, szédülés, szapora szívverés, szemkáprázás esetén azonnal hagyják abba a munkát, és menjenek a kijelölt pihenőhelyre. Szükség esetén hívják az orvost.

Védekezés az UV sugárzás ellen

Lehetőleg ne tartózkodjunk a napon magas UV-index értékű napszakokon a szabadban. Csökkentsük a munkavégzés időtartamát, vagy mellőzzük, különösen 11-15 óra között. A munkavállalók figyelmét fel kell hívni az UV sugárzás elleni védő öltözék használatára. Ha lehetséges, UV sugárzás elleni szemüveg használata is javasolt.

A munkavédelmi főosztály által működtetett Munkavédelmi Tanácsadó Szolgálat tájékoztatást nyújt az ingyen hívható 06 80 204 292 zöldszámon, e-mailben pedig a munkavedelem-info@ngm.gov.hu címen lehet információt kérni.

Forrás:munkaügyifórum

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik