Mozaik

Lefotózták a kihalástól veszélyeztetett Darwin-rókát

Alig pár száz egyed maradt belőle a vadonban. Van úgy, hogy évekig nem is látják őket.

1832 végén Charles Darwin, az evolúcióelmélet kidolgozója a Brit Király Flotta egyik hajójával kötött ki a Chiléhez tartozó Chiloé szigetén, amikor egy apró szürke rókával találta magát szemben.

A természettudós korábban már hallott róla, hogy élnek rókák a szigeten, de ekkor látta őket először.

Darwin tudományos feljegyzést készített az általa ismert rókáktól eltérő külsejű állatról, hogy különálló fajként vehesse számba, és ezáltal megerősítse evolúciós elméletét. Legendák szerint Darwin az őt figyelő rókát sikeresen elkapta és meg is ölte azonnal.

Az aranyos, félénk rókát végül 1837-ben Darwin egyik kollégája, William Charles Linnaeus Martin írta le új fajként, és máig Darwin-pamparókaként (Lycalopex fulvipes) ismerjük.

Láttatok már fekete rókát? Hazánkban is előfordul
Sokan kutyának nézik, pedig nagyon is róka!

Közel két évszázad telt el felfedezésük óta, de máig nagyon keveset tudni róluk, mert nagyon kevesen vannak.

Chilében őshonosak, életterük jelentős részét nemzeti parkok teszik ki, kizárólag erdőkben élnek. A Természetvédelmi Világszövetség a kihalástól veszélyeztetett fajok közé sorolta.

Egyes becslések szerint már csak háromszáz, de maximum ezer egyed maradt meg belőlük a vadonban. Számukról nincs felmérés, legtöbbször a kihelyezett kameracsapdákból próbálják megtippelni állományukat, de élőben például 2013 óta egy rókát sem láttak mostanáig.

Legutóbb a napokban Kevin Schafer fényképésznek sikerült a bravúr, hogy nemcsak látott, de lencsevégre is kapott egy jószágot. Schafer hivatása, hogy olyan állatokat fotóz, amelyek veszélyeztetettek a kihalástól.

Elmondása szerint a felvétel készítésében a legnehezebb az volt, hogy megtalálja a rókát. Ezt egy chilei tudós segítségével sikerült megoldania, aki nagyjából betájolta és jó irányba küldte őt.

Végül Chiloé sűrű esőerdejének szélén bukkant rá a szépségre.

A rókák tudják igazán, hogy a szeretet mozgatja a világot - fotósorozat
Roeselien Raimond holland fényképész lenyűgöző felvételeket készített a vadon élő állatokról.

(kiemelt kép: Kevin Schafer, via Treehugger)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik