Mozaik

Nyúl alakú felhő jelent meg a Hortobágy felett

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 08. 07. 06:06

Korábban a témában:

A Sokszínű Vidék egyik kollégája a napokban a Hortobágyon autózott a kora esti órákban, amikor egy ismerős formát vélt felfedezni az égen.

Mikor leállt az út szélén, hogy alaposabban szemügyre vegye a felhőt, egyértelműen egy nyúl rajzolódott ki a szeme előtt. Az állatalakzatról telefonjával készített néhány felvételt, de így is tisztán kivehető, hogy miért is tartotta különlegesnek a felhőt.

Ti is látjátok a tapsifülest?

Fotó: Sokszínű Vidék
Fotó: Sokszínű Vidék

Miért látunk formákat ott, ahol nincs?

Az emberi agynak van egy figyelemreméltó képessége, amire tudatosan nem is figyelünk, mégis napi szinten érzékeljük.

pareidolia egy olyan illuzórikus érzet, amely során bizonytalan és véletlenszerű ingereket (többnyire hangokat vagy képeket) konkrétnak és tisztán kivehetőnek érzünk.

Az ismertebb példák közé tartozik, amikor a felhőkben látni vélünk állatok alakját vagy arcokat a Hold felszínének mintázatában, vagy rejtett üzeneteket hallunk ki a visszafelé lejátszott lemezen.

A szó a görög para, azaz ebben a kontextusban „rendellenes”, és az „eidolon”, azaz „kép” szóból származik, ami az eidos szóból (kép, forma) ered. A pareidolia az apophenia egy altípusa.

Tárgyak, jelenségek, amiknek arcuk van - Ti is látjátok?
Hihetetlen, hogy mennyi mindent bele tudunk látni a dolgokba, tárgyakba vagy akár egy felhőbe.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Zakopane, 2018. szeptember 22.
Az 1987 méteres Gáspár-csúcson turisták 2018. szeptember 22-én, miután pár centiméter hó esett, a hõmérséklet pedig fagypont alá süllyedt a lengyel Tátrában, Zakopane közelében. Az elõrejelzések szerint a következõ napokban akár 20 centiméáternyi hó is hullhat a Tátrában. (MTI/EPA/Grzegorz Momot)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.