A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2007-től szervezi meg a Magyarország tortája versenyt. Idén márciusban a budapesti Zila Kávéházban a zsűri 29 beérkezett torta közül választotta ki az 5 döntőst.
A Magyarország Tortája verseny idei győztesét az alábbi öt jelölt közül választották ki:
- Szent Erzsébet – roppanós diós piskótájú, áfonyás sajttorta (Hisztéria Cukrászda, Budapest)
- Zalai Gesztenyés Fátyolfelhő – joghurtos ribizlibetéttel kombinált torta (Nándori Cukrászda, Budapest)
- Balatoni Habos Mogyoró – feketeribiszkével és tejcsokoládés karamellel készített torta (Horváth Cukrászda, Budapest)
- Fertődi Fekete – barnarizs-liszttel és céklás-diós tésztával készült, feketeribizli-krémes torta (Frer Cukrászda, Budapest)
- Ingyom-Bingyom – málnás ropogós réteggel kombinált, citromos és aszalt gyümölcsös piskótával és pillecukor-rétegekkel készült torta (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár).
A zsűri döntése értelmében Magyarország tortája 2017-ben a Balatoni Habos Mogyorós lett.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny – melyet 2012 óta rendeznek meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal közösen – döntőjébe a pomázi Édes-Gyömbér Cukrászda Túrós kolibri nevű, narancszselét és túrót kombináló süteménye mellett fővárosi cukrászdák édességei, a Horváth Cukrászda Homok aranya nevű homoktövises tortája, a Zazzi Cukrászda Pöttyös Panni elnevezésű céklás-gyümölcsös kreációja, a Frer Cukrászda Málnás zöldségtortája, és az Édességlabor Kócos Kajszi nevű barackos süteménye került be.
A szakemberek a „Magyarország cukormentes tortája” címről is döntöttek. Az elismerést a Pöttyös Panni torta kapta.
A díjátadó ünnepségre augusztus 10-én délelőtt a Parlament Vadásztermében került sor. A tortákat 2017. augusztus 19-től kóstolhatjuk meg először az ország több cukrászdájában. A recepteket az év végén hozzák nyilvánosságra.
Fotók: sutichef.hu – Magyarország tortája 2017