Mozaik

Uniós átlag felett a magyar emberek hazaszeretete

Dánok, görögök, bolgárok, írek kötődnek legerősebben a hazájukhoz az Európai Unióban.

Panaszkodó és elégedetlenkedő mivoltunk ellenére nagyon szeretjük a hazánkat. Ez derül ki legalábbis az Eurobarometer legújabb összeurópai felméréséből, ami önbevallás alapján készült – írja az Index.

A négy megadott lehetőség közül a legtöbben a legerősebbet választották: 57 százalék úgy érzi, nagyon erősen kötődik a saját országához, további 35 százalék pedig ’eléggé’. Mindössze minden 50. ember nyilatkozott úgy, hogy nincs benne ilyen kötődés.

A nemzetállam ezzel a város/falu mellett a legerősebb kapocs a nagy többségnek, miközben Európához vagy az EU-hoz csak minden hatodik megkérdezett kötődik igazán erősen.

A felmérés szerint hazafiasságban a dánok az Európa-bajnokok

Őket is csupa kis ország követi: a görögök, bolgárok, az írek, a ciprusiak és a litvánok. A nagy-és középhatalmak közül a franciák a legbüszkébbek, ez talán nem meglepő. Mi, magyarok a lengyelekkel holtversenyben vagyunk a 9.-ek.

Távolságtartóan vagyis az országukhoz való kötődésben a sor végén állnak csehek, a regionális széttartásokkal küzdő spanyolországiak, első – vagy inkább utolsó – helyen pedig a belgák állnak.

Forrás: Eurobarométer 2017

Címlapfotó: MTI

Először kerültek magyarok a sajtvilág elitjébe
Megalapíthatják a Sajtmesterek Nemzetközi Céhének Magyar Páholyát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik