Mozaik

Oroszországig repült egy magyar gyűrűs viharsirály

Egy magyar gyűrűs viharsirályt fényképeztek le Oroszországban, írja hivatalos honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A lap beszámolója szerint a madarat május végén figyelték meg a Pecsora folyónál, de csak most küldte el a szenzációs adatot az oroszországi madárgyűrűzési központ. A madarat 2014. január végén gyűrűzték a soproni szeméttelepen, így legalább 3077 kilométert már megtett.

Ez az első hazai gyűrűs viharsirály megkerülési adat Oroszországban, és egyben a legtávolabbi magyar gyűrűs példány a hazai adatbankban. 

Magyarországon 2011. óta jelölik a viharsirályokat – távcsővel, teleszkóppal is könnyen leolvasható – zöld színű műanyag gyűrűvel. Eddig összesen 255 példányra került ilyen jelölés, amelyek közül már 59 madarat azonosítottak külföldön, legnagyobb számban (34 példány) Lengyelországban.

A viharsirály európai állományának jelentős része a Brit-szigeteken és a nyugat-európai tengerpartokon tölti a telet, de kisebb számban telel még Európa délkeleti felében is. Magyarországon az őszi vonuló példányokkal már szeptembertől lehet találkozni, de nagyobb számban csak novemberben érkeznek és az itt telelő állomány februárra éri el a maximumát.

Leggyakrabban nagyobb szeméttelepek közelében figyelhetők meg, de egyre többször lehet látni viharsirályokat a Duna fővárosi szakaszán is, a dankasirály csapatokban.

Új fecskefaj fészkelt Magyarországon
2018 érdekes madártani eseménye lesz annak kiderítése, hogy a vörhenyes fecske visszatér-e a balatoni fészkelőhelyre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik