Mozaik

Először vettek videóra homoki macskakölyköket a vadonban

A homoki macskák imádni való sivatagi állatok. Méretükhöz képest nagy fülekkel és szemekkel rendelkeznek, álcázó prémüknek köszönhetően pedig gyakorlatilag beleolvadnak környezetükbe a természetes élőhelyükön.

Felismerésüket tovább nehezíti, hogy csak sötétedés után mutatják meg magukat, és rendkívül csendesen mozognak. Ugyanakkor áprilisban a Panthera kutatói csoportja a Szahara marokkói részén belebotlott egy homoki macskakölykökből álló kis csapatba, és sikerült is lencsevégre kapni őket – írja az MNN.

A Panthera egyébként az egyetlen olyan szervezet a világon, amely kizárólag a vadmacskák megóvásával foglalkozik. A cég szerint a mostani felvétel az első, amely valaha készült a vadonban élő homoki macskakölykökről.

A videón látható cicák egyike valamelyest bátrabbnak tűnik testvéreinél, ugyanakkor óvatosan szemléli, ahogy kamerázzák őket. Egy idő után aztán ő is megunta a paparazzi jelenlétét, és kecses mozgással a háttérbe vonul.

A Panthera egyik szakértője szerint a kiscicák túl fiatalok (hat-nyolc hetesek) voltak hozzá, hogy befogják őket, ráadásul a környéken ólálkodott egy kifejlett homoki macska is, amely valószínűleg az anyjuk lehetett.

Most azt remélik, hogy a kihelyezett kameracsapdákkal nyomon követhetik a család életét, mert ezáltal teljesen új betekintést nyerhetnek a homoki macskák reprodukciós folyamatába.

Amit a homoki macskáról tudni érdemes

A homoki macska az egyetlen macskaféle a Földön, amely első sorban a sivatagban él. A faj remekül alkalmazkodott az Észak-Afrikától Izraelig húzódó sivatagok meleg, száraz éghajlatához. Bundás lábuk segítségével könnyedén megélnek a hegyvidéki területeken is, nagy fülükkel pedig le tudják hűteni a testüket.

Bár az egyik legkisebb termetű macskafajnak számítanak, vérbeli ragadozók. Többek közt kígyókkal táplálkoznak, sokáig kibírják víz nélkül és éjszakánként járnak vadászni.

Alapvetően magányos állatok, az év nagy részét egyedül töltik. Csak párosodáskor keresnek maguknak másik felet, és egy alomban nem is születik ötnél több kölykük.

Érdekesség, hogy többi társukhoz hasonlóan dorombolnak és nyávognak, ugyanakkor veszély esetén úgy ugatnak, mint egy csivava.

Annál szomorúbb, hogy egyes régióban veszélyeztetettek, sőt, sokan azért próbálják meg elfogni őket, hogy aztán otthon illegálisan háziállatként tartsák őket.

Luhu a világ legszomorúbb macskája, akinek a fotóitól megroppan a szíved
A cicáknak alapvetően elég jó dolguk van az életben. Egész nap alszanak, akkor simogatják őket, amikor akarják, ingyen étkeznek és még albérleti díjat
Olvasói sztorik