Mozaik

Hamarosan fehér bundát öltenek a sarki rókák

Bájos megjelenésű az Északi-sarkvidék fehér, a hóban kiváló rejtőszínű bundájáról ismert ragadozója.

A sarki róka az északi félteke leghidegebb területeit lakja. A jellegzetesen tömött bundájú állat vadon élő állományának 99%-a telente hófehér, nyaranta világos, szürkés barna. Mivel közeleg a tél, hamarosan fehérbe öltöznek a ravaszdik.

Vannak és ritkábbak – az elsősorban szigeteken elterjedt – „kék” árnyalatú egyedeik is, melyek télen ezüstös szürkéskék, nyáron csokoládébarna szőrzettel pompáznak.

A bájos, fehér sarki róka azonban maga a gyönyörűség, ráadásul csak -70°C-nál kezd fázni, és állítólag már -80°C-t is túlélt.

Nem meglepetés, hogy az emberiség érdeklődését régen felkeltette a sarki róka bundája, ezért a fajt régóta intenzíven vadásszák, Izlandon például azért is, mert károkat okoz a juhállományban.

Az állatvédő szervezetek tiltakozása ellenére a szőrméért folyó rókatenyésztés már a 19. századtól virágzik, de a faj vadonbeli állományait sok helyen törvény védi. Az elszigetelt területeken élő állatok a híradások szerint rendkívül kíváncsiak, gyakran a kutatók közvetlen közelébe merészkednek – olvasható a Wikipédián.

A szőrme ellen harcol a rókalány
A közösségi média erejével próbálja felnyitni az emberek szemét a szőrme valódi arcáról.

Egy fiatal sarki róka vadászat közben:

Fotók: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik