Mozaik

Egy igazán elszánt mosómedve képes az ajtón is kopogtatni

A mosómedvének már a neve is azt mondja, hogy valamit mos.

Az igazság azonban az, hogy bár a mosómedve elnevezés nem teljesen helyénvaló, mert nem medvéről van szó, igaz “mosni” még szokott. A „mosó nem medve” valóban mos, méghozzá az eledelét. A szerencsések láthatják, hogy az élelmével a vízhez szalad, és belemártogatja azt abba. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy ezzel az a célja, hogy megtisztogassa az élelmét, de nagy valószínűséggel nem ez vezérelheti a tevékenységet. A mosómedvék ugyanis régen szinte kizárólag a vízből nyerték a táplálékukat, ez az ösztön pedig annyira megmaradhatott bennük, hogy a mai napig is gyakorolják e tevékenységet.

Fotó: pixabay.com

Jó tudni azt is, hogy vannak mosómedvék, amelyek egyáltalán nem mosnak. Állítólag idővel az evolúció és a környezeti változások miatt teljesen ki is fog kopni a mosómedvék mosás iránti szenvedélye. Mindenesetre bármi is legyen a mosómedve oka a mosásra, az biztos, hogy számunkra érdekes, és ha sikerül elcsípni, akkor értékes látványról van szó. Annál is inkább, mert bár kiváló úszó, elég ritkán megy vízbe. A talajon rendszerint lassan döcög, meglepően gyors, akár 25 km/h-s sebességű futásra is képes.

És persze mosástól függetlenül is elmondhatjuk, hogy csintalan jószágok bárkit elvarázsolnak, egyszerűen ellenállhatatlanok. Elég csak rájuk nézni, és az ember máris jobb kedvre derül.

Az alábbi videó főszereplője Rocksy amolyan koldus szerepben tetszelegve minden nap megjelenik a  kiszemelt család házánál, ahol rendszeresen ennivalót kap, amivel kicsinyeit is táplálja. Egy nap észrevette, hogy nincs a táljában étel, így  egy követ megragadva kitartóan elkezdett kopogni az üvegajtón. A banditamaszkos mindenevő úgy tűnik, célt is ért.

Bemutatkozik a hófehér hermelin, a világ legcukibb kisállata
A természetben ritkán találkozhatunk hermelinnel, most viszont megmutatjuk, milyen tündéri állat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik