Mozaik

Sérült pingvint gyógyítanak a Hortobágyon

A Nagyerdei Kultúrpark állatkertjéből ideiglenesen került a Hortobágyi Madárparkba egy pápaszemes pingvin, olvasható az alapítvány honlapján.

Mint írják, az állat jobb lába megsérült majd el is halt, így átmeneti műlábat kapott addig, amíg végleges megoldást lehet találni a hiányzó testrész művégtaggal való pótlására.

A pingvineket nem könnyű életben tartani sem ezen a földrészen, mert csak friss heringet hajlandó enni, ami érthető is, viszont hazánkban nem egyszerű a beszerzése. Szerencsére az állatkertből kapunk rendszeresen az utánpótlást és bízunk benne, hogy minél hamarabb visszakerülhet társaihoz – fogalmaztak.

Hortobágyi Madárpark

A pápaszemes pingvin az egyetlen afrikai pingvinfaj, ezért egyes helyeken az afrikai vagy foki pingvin elnevezéssel is találkozhatunk. A szemei felett látható rózsaszín bőrfelületnek – melyről nevét is kapta – testhőmérsékletének egyensúlyban tartásánál van szerepe. Főként heringet, szardíniát, makrélát és tengeri gerincteleneket (tintahal, kis tengeri rákok) fogyaszt, és naponta akár 540 gramm táplálékot is megehet.

Mivel szárazföldön kevésbé ügyesen mozog, mint a vízben, így nehezen megközelíthető helyeken telepszik le, például szigeteken, sziklás tengerpartokon.

Kolóniákat alkot, melyek éjszaka a parton gyűlnek össze, a nappal nagy részét pedig táplálékszerzéssel töltik. Átlagosan 30 méter mélyre merül, hogy táplálékát megszerezze, és gyors mozgásával egy-egy táplálékszerző út során akár 110 kilométert is képes megtenni.

A világon mindössze 27 vad kolóniája létezik a Dél-afrikai Köztársaságban és Namíbiában.

Olvasói sztorik