Mozaik

Jégbe fagyott a Magas-Tátra téli szentélye

Remélik, hogy az időjárás legalább öt hónapig kedvez az épületnek.

A Tátra egyik turisztikai és síközpontja, Ótátrafüred (Starý Smokovec) felett, a Nagyszalóki-csúcs (Slavkovský štít) délkeleti oldalán lévő Tarajka hegyfoknál idén is megépült a jégtemplom, amely december 8-án nyitotta meg kapuit és a tervek szerint áprilisig látogatható.

Fotó: MTI/Komka Péter

Az idei jégtemplomot Antonio Gaudí alkotása, a barcelonai Sagrada Familia ihlette. Az utóbbi években a Magas-Tátra egyik legfőbb téli vonzerejének számító jégtemplomot színes ólomüvegek teszik még varázslatosabbá. Csak érdekességként: ez a Tátra egyetlen olyan vonzereje, ahol a látogatók jobban fázhatnak, mint kint, a szabadban. A kupola alatt -10 °C a hőmérséklet.

Fotó: MTI/Komka Péter

A tátrai Jégtemplomot ezúttal is Adam Bakoš tervezte, munkáját szlovák, cseh és spanyol jégszobrászok segítették, akik idén 190 tonna jeget használtak fel. A monstrum elkészítésében második alkalommal működött közre Achilleas Sdoukos, szlovák-görög származású dizájner. Ő készítette a nyolc rózsaablakot, melyben az üveget nemesfémekkel és pigmentekkel kombinálta.

Az alkotók remélik, hogy az idei jégtemplom legalább öt hónapig a helyén marad, abban a téli időszakban több zenei programot és esküvőt is rendeznek. A remekmű tavaly 200 ezernél több látogatót vonzott.

Fotó: MTI/Komka Péter

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik